Editorial

editorial

Una economia oberta i a punt per al repte global

El vigor de les exportacions o el pes de la indústria situen Catalunya com un nou jugador que cal tenir en compte en un món global

La conjuntura política que viu Catalunya, dominada per l’anomenat procés cap a la independència, avança cap al referèndum el proper 1-O per saber si la majoria dels catalans estan a favor o no que Catalunya esdevingui un nou estat europeu. Davant d’aquest fet -ple d’entrebancs del govern estatal, que al·lega que aquesta consulta seria inconstitucional-, L’Econòmic presenta un ampli reportatge per analitzar quines són les fortaleses de la nostra economia que serviran per competir amb la resta de països que operen en el mercat global, ja que ara l’àrea d’influència ja no serà només l’Estat espanyol, sinó el món sencer. La principal característica de l’economia de casa nostra és el vigor emprenedor de les empreses que volen vendre les mercaderies i els béns fora de les fronteres. Cal recordar que Catalunya té un superàvit comercial de més de 27.000 milions d’euros, que és equivalent al 12,1% del producte interior brut (PIB). A hores d’ara el pes de les exportacions catalanes representen més del 25% de totes les de l’Estat espanyol. A més, una dada clau és l’equilibri dels sectors d’activitat, un fet que determina la solidesa d’un nou jugador que haurà d’haver-se-les amb altres competidors. En l’actualitat hi ha unes 48.000 empreses que exporten i, d’aquestes, unes 17.000 que ho fan de manera regular.

Un altre element clau de la fortalesa econòmica del Principat és la solvència de la indústria, tradicional i de serveis, de les comarques catalanes. Ara per ara el seu pes és de prop del 20% del PIB que recomana la Unió Europea per al 2020 per a tot Europa, amb l’objectiu de garantir el dinamisme d’una economia nacional. Cal destacar que els motors de les exportacions són el sector químic i farmacèutic, l’automoció, la maquinària industrial i l’agroindústria. Tot plegat fa que Catalunya sigui un indret cobejat per la inversió estrangera. També cal tenir en compte el sector del turisme, que reporta quantiosos ingressos. Tot això posiciona Catalunya com un nou actor que cal tenir en compte. De totes maneres, a la balança de les assignatures pendents caldria destacar l’alta morositat entre empreses, l’abaratiment del preu de l’energia o l’aprimament de la burocràcia a l’hora de crear empreses noves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.