Opinió

Fre als inversors especulatius

De resultes de la crisi financera, la Comissió Europea ha establert un paquet de mesures destinades a fomentar la implicació dels accionistes inversors de les societats cotitzades. Sembla ser que el legislador busca posar fre a les inversions que puguin perjudicar la marxa de l’empresa per raons purament especulatives.

Així la norma busca frenar els inversors que augmenten la pressió sobre les companyies perquè aquestes obtinguin resultats a curt termini, afectant així la marxa normal de les companyies per factors diferents del que és pròpiament la seva activitat. No s’ha d’oblidar que el gruix dels inversors a les societats cotitzades són els fons d’inversió, que el que busquen i han promès als seus inversors, al seu torn, són rendibilitats elevades. Es busca així intentar trencar aquest cercle viciós per tal que ara l’inversor tingui una vocació de permanència a les companyies cotitzades a les quals inverteix, i s’impliqui, tant com sigui possible, en la seva marxa.

Ha estat a través de la directiva 2017/828 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de maig de 2017, que s’han introduït una sèrie de mesures tals com la identificació dels accionistes, la transparència dels inversors institucionals (els professionals), els gestors dels actius i assessors de vot, obligacions de transmissió d’informació, remuneració dels administradors, les operacions amb parts vinculades i les mesures perquè s’afavoreixi que els accionistes puguin exercir el seu dret de vot. Aquesta directiva haurà de ser transposada als ordenaments interns el proper mes de juny de 2019, cosa que provocarà la modificació de la llei de societats de capital.

El pas que ha fet la Comissió Europea és significatiu per dos motius, el primer és que reforça aquesta matèria amb normes d’obligat compliment i no recomanacions, com fins ara, i el segon és s’ha de tenir en compte que la normativa inclosa a la directiva és de mínims, per la qual cosa cada país podrà estendre l’abast de la seva normativa fins on cregui convenient, per tal de configurar les obligacions exigibles als inversors en el seu territori.

Sembla que amb aquest tipus de mesures la Comissió s’està separant ja, en la manera de fer les coses en matèria de mercat de capitals, de les formes que havia imposat la City abans del Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.