Economia

El Sabadell no veu “moviments de forma efectiva” per l’1-O

El conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, admet “nervis i preocupació”

Pimec defensa un referèndum acordat

Queden menys de dues setmanes per l’1-O i els nervis per l’escalada de la tensió es fan evidents entre l’empresariat. Durant el dia d’ahir diversos representants del món econòmic van parlar de la situació política i l’escenari postreferèndum, entre ells el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, que reconeix que el context actual provoca “nervis i molta preocupació” entre les empreses però descarta que s’estiguin produint “moviments de forma efectiva”. Guardiola creu que davant una hipotètica victòria del sí les empreses limitarien aquests moviments a canvis de domicili nominals i no moure persones “perquè hi ha unes inversions fetes i un entorn que ha propiciat que s’hagin fet aquestes inversions”.

També preguntat sobre aquesta matèria, el responsable de màrqueting de Ryanair, Kenny Jacobs, assegurava ahir que l’aerolínia continuarà apostant per Catalunya tant si es manté dins l’Estat com en cas d’independència: “Tot negoci et dirà el mateix, tant si és un supermercat com si és una aerolínia”, hi va afegir contundent.

De Guindos nega fugues

Una afirmació que contrasta amb la del ministre d’Economia, Luis de Guindos, per a qui la raó que no hi hagi moviments és que “no hi ha cap inversor racional que consideri que l’escenari d’independència es pugui produir”. De Guindos no només es va carregar l’argument del PP que el referèndum espanta la inversió, sinó que a més va afirmar que no s’ha identificat “cap tipus de deslocalització” a Catalunya per l’1-O, justament per aquesta incredulitat empresarial.

En tot cas, el govern del PP va comptar ahir amb el xec en blanc de la CEOE. La patronal estatal va emetre un comunicat després de la reunió de la seva junta directiva en què dona suport a “totes les accions” per frenar el referèndum “il·legal”. Els empresaris de la CEOE afegeixen un missatge clar al govern de Rajoy: “Existeix un problema polític de gran abast que cal afrontar amb la major urgència possible i sentit constructiu.”

Per la seva banda, la catalana Pimec va demanar, també en un comunicat del seu comitè executiu, complir amb la legalitat, si bé afegint que “no es poden obviar els sentiments”. Pimec diu que el dret a decidir –“que sempre hem defensat”– hauria de ser exercit “mitjançant un referèndum acordat”.

LES FRASES

Existeix un problema polític de gran abast que cal afrontar amb la major urgència possible
Comunicat de la CEOE
Hi ha unes inversions fetes i un entorn que ha propiciat que s’hagin fet
Jaume Guardiola
conseller delegat del banc sabadell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.