Gran angular

Angles de la finança verda

El servei financer de caràcter sostenible guanya presència de mica en mica entre l’oferta de les entitats

Els bancs han de finançar 5.000 milions en energies renovables

Els bancs, sempre a la cerca de definir noves possibilitats de mercat, han trobat en la sostenibilitat un nínxol on fer negoci. Així, una llambregada a l’oferta creditícia ens revela que per la compra d’un cotxe elèctric, tirar endavant una explotació d’agricultura ecològica o reformar un edifici per fer-lo tèrmicament més eficient, entre altres, hi ha per disposar crèdits en què l’interès que s’aplica sobre el capital acostuma a rondar entre el 4% i el 7% TAE, és a dir 2-3 punts més barats que els crèdits al consum genèrics.

Un exemple que marca el paradigma és el Préstec Verd que ofereix BigBank, amb el qual podem assolir fins a 15.000 euros, al 3,99% de tipus d’interès nominal (4,06% TAE) per comprar el cotxe elèctric, instal·lar plaques fotovoltaiques o una caldera de biomassa. Com explica el director general de l’entitat, Diego Azorín, “amb aquest préstec volíem transmetre valors, perquè al 3,99%, sense comissions, realment no guanyem res”. Aquest producte respon a les característiques específiques del mercat espanyol, on es detecta una potencialitat: “En altres països no cal dissenyar un producte específic verd, amb el crèdit al consum estàndard n’hi ha prou, però aquí cal fer-ho diferent i acceptar que és necessari un finançament iniciat important per a aquest tipus de projectes.” I cal prendre posicions, en espera del boom: “La manca de subvenció frena l’eclosió de les vendes de cotxe elèctric, però estem convençuts que això explotarà aviat, només hi manca desenvolupar infraestructures.”

Hi ha entitats, però, que són verdes en un sentit integral, com és el cas de Triodos Bank, una entitat que emet targetes de crèdit biodegradables que permeten plantar un arbre amb la primera compra o rebaixa el tipus d’interès de la hipoteca en funció de l’eficiència energètica que es vol adquirir, entre altres particularitats de la seva oferta de serveis financers. Com diu Sonia Felipe, coordinadora de comunicació de l’entitat, “pel caràcter de banca sostenible, tota la nostra cartera està emmarcada en la sostenibilitat, però aquest concepte va més enllà del verd, abasta un gran camp de transformació social”. Els seus números fan pensar que la proposta té una bona rebuda, atès que al primer semestre del 2017, el creixement net en crèdits a empreses, organitzacions i hipoteques sostenibles ha estat de 58,9 milions d’euros, gairebé el triple que l’any anterior. “Estalvies per al futur, dones per al present”, lema que enuncia Sonia Felipe en fer referència al pla de pensions de l’entitat, que alhora que inverteix en bons verds, estableix una donació a la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR). Des de Triodos Bank aplaudeixen que es facin un raconet al mercat els préstecs verds, però volen remarcar que “nosaltres estem més en el canvi de finances, crear la consciència de l’impacte del diner a l’entorn i fomentar-ne així l’ús responsable”.

A Banc Sabadell, l’esforç en sostenibilitat és prou tangible en el finançament de les energies renovables que, després d’uns anys d’atonia, “ara s’ha tornat a animar amb la darrera subhasta”, com explica Josep Montañés, director de Finançament de Projectes. Són 8.000 milions d’inversió en projectes de renovables, dels quals 5.000 procediran del finançament bancari. Sobre la predicció que es faci del cash-flow a venir, la millora tecnològica, amb el benentès d’un marc legal estable, el banc “ofereix finançament a 16 i 17 anys, en què el dubte que sorgeix és com evolucionarà el preu de l’electricitat a llarg termini, sempre depenent de si plou o fa sol o si funciona la interconnexió amb França o si hivernen les nuclears, i per això cal que hi hagi contractes PPA, en què apareixen inversors que compren l’energia a llarg termini, a un preu predeterminat”. Montañés remarca la importància del PPA, que “redueix la volatilitat dels ingressos”.

Un mercat amb grans potencialitats

Cal dir que l’existència d’una oferta verda ben visible existeix per la potencialitat de la demanda. Hi ha el cotxe elèctric, però també el canvi a una il·luminació de baix consum a l’oficina a còpia de leds, que bancs com el Sabadell està finançant amb recurrència amb línies de rènting i lísing, o el fet innegable que ara mateix l’Estat espanyol és un dels líders mundials en productes ecològics, especialment en agricultura, i també és dels que encapçalen el rànquing quant al consum. Així doncs, la picada d’ullet dels bancs és plenament justificada.

bankia i kutxabank

Cotxe elèctric i bens per a la eficiència

Bankia ofereix un Préstec Sostenible al 6% sense comissió per compra de cotxes elèctrics i altres. Kutxabank té dos productes diferenciats, un per al vehicle ecològic i l’altre per fer una llar que estalviï energia.

BBVA

Lideratge en l’actiu àmbit dels bons verds

BBVA és una entitat activa en l’emissió de bons verds, que financen grans projectes sostenibles, un mercat que el 2016 va assolir els 87.000 milions de dòlars arreu del món, el doble que l’any anterior.

microbank

Obre un compte i planta un arbre

El Compte Verd de Microbank permet col·laborar amb el programa de WWF per a la reforestació del parc natural de Doñana plantant un arbre i amb altres entitats ambientals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.