Economia

Foment demana “previsibilitat” al futur govern

Creu que el 2018 el PIB creixerà en paral·lel al de l’Estat, “o una mica per sota”

Insta a millorar la imatge del país

Foment del Treball insta el govern que sorgeixi de les eleccions del 21 de desembre a crear un escenari de “previsibilitat” per retornar la confiança als actors econòmics: “Inversors, consumidors i empresaris demanen capteniments i situacions de normalitat”, va comentar ahir Valentí Pich, president de la comissió d’economia i fiscalitat de la patronal, durant la presentació de l’informe de conjuntura de l’organització corresponent al tercer trimestre del 2017.

La presentació va anar a càrrec del director d’economia de Foment, Salvador Guillermo, que va avançar que, segons les seves estimacions, l’economia catalana avançarà l’any vinent en paral·lel, “o potser una mica per sota” al PIB espanyol, a causa de les “inèrcies” generades per la situació política i que han anat reduint el diferencial positiu del Principat sobre el conjunt estatal. “El que cal ara –va insistir Guillermo– és que hi hagi inèrcies positives”, que es generaran quan s’esvaeixi la inestabilitat política. “Guanyi qui guanyi –va subratllar– és important que es transmeti serenor”, perquè cal normalitzar les variables més sensibles al risc polític, com ara el consum de béns duradors o les inversions.

Per Pich, això s’hauria d’acompanyar amb una “política d’imatge” davant del “principal client de Catalunya”, que és la resta de l’Estat. “Convé dedicar-hi hores”, va insistir Pich, que, entre altres aspectes, va comminar a millorar el “màrqueting” de la fiscalitat catalana. Aquesta, va lamentar, projecta actualment una imatge de territori amb impostos alts. “Ens hi juguem molt –va concloure–, i el govern, encara que trigui a constituir-se, ha de tenir un projecte segons els estàndards occidentals”.

La despesa dels turistes internacionals puja un 4,9%

La despesa dels turistes internacionals a Catalunya es va incrementar un 4,9% interanual a l’octubre, segons les dades de l’Enquesta de Despesa Turística (Egatur), que va fer pública ahir l’institut estadístic espanyol, l’INE. Tot i que el nombre de visitants va retrocedir un 4,7%, el Principat és el territori de l’Estat que va concentrar un percentatge més important de turistes estrangers, amb un 19,8% del total, seguit de prop per Canàries (19,7%) i Balears (17,1%). Aquest creixement anual del 4,9% ha deixat una despesa total del turisme estranger a l’octubre de 1.540 milions d’euros, amb una despesa mitjana per turista de 1.033 euros, que equivalen a un 10,1% d’increment, mentre que la despesa mitjana diària va pujar un 6,8%fins a 187 euros,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.