Política

Edouard Martin

Eurodiputat

“Europa ha reaccionat al cas català amb por”

FRANÇA ·

“Macron tenia por que la victòria dels independentistes tingués influència a Còrsega”

El mediàtic sindicalista francès Edouard Martin està seguint l’evolució del conflicte català a través de les notícies que li arriben de la seva família de Lleida. Ara eurodiputat socialista, Martin va quedar especialment impactat per la violència de les forces espanyoles l’1 d’octubre. El conegut com a “heroi de l’acer” per la seva lluita contra el gegant Acelor- Mittal, marca estil i discurs propi al Parlament Europeu respecte a Catalunya.

Com viu el conflicte tenint família a Catalunya?
És un tema que sempre es debat a taula quan els visito. Sobretot, em fa mal que la societat catalana estigui tan dividida. Gent que abans compartia unes tapes, ara gairebé no es parlen.
Els polítics en tenen la culpa?
Tant Rajoy com Puigdemont estaven desqualificats per intentar trobar una solució política.
Fan falta nous líders?
El mal ja està fet, però abans d’arribar a aquest punt de violència i empresonaments, m’hauria agradat que Rajoy i Puigdemont s’haguessin apartat. Estic segur que tant a Catalunya com a Espanya hi ha persones que es podrien haver assegut per negociar un acord que convingués a les dues parts. No ha passat, i ha sigut un fracàs.
El PSOE ha perdut una oportunitat?
Penso que persones de fora dels partits polítics, per exemple, antics alts càrrecs institucionals o de la societat civil, podrien haver intentat trobar aquest acord polític.
Des de París s’entén el conflicte?
Al sud de França estan molt pendents del que passa a Catalunya. Hi ha francesos de Perpinyà que senten com a capital seva Barcelona, no París.
I Brussel·les?
Europa ha reaccionat al cas català amb molta por que, si Catalunya era reconeguda com a independent, llavors altres parts d’Europa també ho poguessin demanar. El que no he entès ha sigut el silenci de la Comissió i el Consell.
I el Parlament?
No és un tema de la nostra competència, però podríem haver opinat. Hi va haver un debat a Estrasburg, sense resolució ni vot. Una cosa estranya.
Li hauria agradat parlar?
Sí, però també penso que molts polítics parlen sobre coses que no coneixen perquè pensen que un polític ha d’opinar sobre tot, i a vegades expliquen grans bestieses. No soc cap especialista, però podria haver donat el meu punt de vista personal.
L’actitud de Macron és millor que la de Rajoy?
Els corsos estaven a Barcelona l’1-O. El govern ho sabia molt bé i Macron tenia por que la victòria dels independentistes tingués influència a Còrsega.
Presos polítics i exiliats. Què li sembla?
Ho porto molt malament. Això ha sigut una agressió molt dura per part de Rajoy i és una falta política molt greu. Per mi era inimaginable, pensava que no ho viuria mai.
El 21-D té garanties?
Rajoy ha comès un error gravíssim, però també penso que els responsables polítics catalans sabien molt bé el risc que corrien si declaraven la independència. Són qualsevol cosa, menys ximples. És veritat que ho deuen passar malament a la presó i a l’exili, però això els afavorirà.
Per què?
He parlat amb gent catalana no independentista ni espanyolista que consideraven que les coses ja estaven bécom estaven. Ara, per ràbia votaran per la independència. No admeten el que ha fet Rajoy per molt que es disculpi dient que és cosa dels jutges. La gent no és ximple. Pateixo, però, que el 21-D la situació és quedi igual que ara.
I si guanya l’independentisme i Rajoy manté el 155?
Seria una gran hipocresia. Per què demana al poble català que torni a les urnes si no vol respectar el resultat? Arribarà un punt que hagi d’assumir els resultats i seure’s a la taula a negociar.
Què s’hauria de fer doncs?
Sigui quin sigui el resultat, el tema català tornarà a la taula. Si el poble català vol la independència, s’ha de votar i que es respecti el resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.