Economia

habitatge

La compra de pisos va pujar el 2017 del 13,6%

La majoria d’operacions –65.861– van ser d’immobles de segona mà

La compravenda d’habitatges va pujar l’any passat del 13,6% a Catalunya, amb un total de 76.369 pisos i cases venudes, segons les dades publicades ahir per Instituto Nacional de Estadística (INE). La majoria de les compres van correspondre a habitatges de segona mà (65.861) i la resta va ser obra nova (10.508)

A tot l’Estat espanyol, la compravenda d’habitatges va créixer del 14,6%, amb un total de 464.423 transaccions, de manera que ja són quatre els anys consecutius en positiu i el del 2017 va ser l’any de major pujada des del 2007.

Malgrat els bons resultats de l’any, les vendes van caure del 5,7% durant el mes de desembre, quan el nombre d’operacions va ser de 4.547, un fet que el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, ha volgut desvincular de l’actualitat política. “No, no té a veure amb la situació política”, va explicar Gorgues. “El mes de desembre és estacional i no és precisament un dels millors de l’any: és un mes que es fa curt perquè hi ha el pont del desembre i les festes del Nadal”, va recordar ahir interpel·lat per aquest diari. “El que és important és tot l’any”, va remarcar Gorgues. En aquest sentit, per l’expert, la tendència de Catalunya és bona i és menor que la que hi ha hagut, per exemple, a tot l’Estat espanyol “perquè Catalunya es va començar a recuperar abans i ara està corregint els percentatges de millorament. No es pot créixer sempre del 25%”.

Els preus i l’escassetat d’oferta, frens

Malgrat que l’activitat va ser dinàmica durant l’exercici del 2017, el cert és que alguns factors van frenar més les operacions que en altres territoris. Segons el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, el nivell de preus i l’escassetat de l’oferta en ciutats com Barcelona expliquen que l’increment sigui menor que el que han tingut, per exemple, tot l’Estat. “Catalunya ha crescut a un percentatge superior a l’espanyol durant anys i amb l’increment de preus dels darrers anys, s’ha reduït el rang d’inversors i aquests no veuen tant de recorregut a l’alça. A més, l’oferta a ciutats com Barcelona és escassa i limita les operacions”, va explicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.