Empreses

Alacer Mas amplia naus, facturació i beneficis

La firma de transformació d’alumini i acer inoxidable inverteix 20 milions en tres plantes. Enguany podria superar els 100 milions d’euros

L’empresa de Gurb invertirà 3,5 milions a Madrid en obres i maquinaria nova

L’empresa metal·lúrgica catalana Alacer Mas viu un moment d’expansió. El 2017 va ser un any de rècord de beneficis i facturació i ara viu un procés d’ampliació de les seves fàbriques repartides per Catalunya i l’Estat espanyol. “En tres anys haurem invertit uns 20 milions d’euros”, explica Ramon Mas, propietari i president del grup català, que va facturar 93 milions d’euros el darrer exercici.

El grup familiar, que es dedica a la transformació i venda de productes semielaborats i elaborats d’alumini i acer inoxidable, té la seu operativa a Parets del Vallès. Allà és precisament on s’ha destinat el gruix de les inversions. “Aquest centre rep una injecció de 15 milions d’euros i ara es troba al 80% de la seva capacitat”, assegura Ramon Mas. D’aquesta partida, 8 milions correspon a la inversió patrimonial i d’obra civil. La resta ha servit per posar en marxa la sofisticada maquinaria destinada a aplanar, tallar i convertir el metall de les bobines en xapa i fleixos. La fàbrica de la població del Vallès Oriental disposa de dues màquines, molt sofisticades, d’una llargada de 65 metres, que han costat 2,5 milions d’euros cadascuna. Es van comprar en una empresa del País Basc. “Aquest centre, el més gran del grup, aquest any ja estarà al 100% de la seva potencialitat”, afirma el president d’Alacer Mas, que recorda que la fàbrica i tota la delegació de l’àrea de Barcelona, que suposa el 40% de l’activitat del grup, estan dirigides per Marc Mas, el seu fill.

Una altra ampliació es duu a terme a la fàbrica de Madrid. Durant l’abril està previst que se signi la paperassa per posar en marxa un centre de distribució per donar servei a la zona centre. A part de les obres que es faran també caldrà adquirir maquinària. Tot plegat suposarà una inversió de 3,5 milions d’euros i el nou complex serà operatiu a finals d’any.

Igualment, també s’acaba de doblar la capacitat de l’empresa que tenen a Bilbao, que passarà de tenir una superfície de 1.500 metres quadrats a uns 3.000.

Alacer Mas té fàbriques a Parets del Vallès i a Gurb, on hi ha la seu social,i cinc centres de distribució repartits per Catalunya. A més disposa de dues empreses pròpies a Madrid i a Bilbao. A Saragossa està associat al 50% amb la firma MTI. Al grup caldria sumar-hi la firma Ramon Mas Immobles, que treballa per a la resta de firmes dels familiars i la ferreteria Comella.

Els tres primers mesos del 2018 el creixement és d’un 7%, percentatge molt similar a la previsió que el propietari ha fet per a tot l’any. Si les comandes i els preus de les matèries primeres es mantenen “es podria tancar l’actual exercici per sobre dels 100 milions d’euros de facturació i amb una plantilla superior als 155 treballadors d’ara”, diu el president de l’empresa.

L’Estat espanyol consumeix unes 345.000 tones anuals d’acer inoxidable. L’empresa catalana en tracta entorn del 10%. De fet, l’acer inoxidable representa el 75% de l’activitat de l’empresa osonenca. Quant a les vendes, el mercat català equival al 48% i l’Estat espanyol, un 42%. L’exportació s’emporta el 10%, sobretot al sud de França (7%), Portugal i Bèlgica. Mas diu que no volen forçar les vendes a l’exterior perquè encara queda molt mercat a Catalunya i a l’Estat. La clau és la importància d’empreses d’alimentació existent al país. Tarradellas o llet Pascual en són exemples.

ALACER MAS

Facturació
93 M€
Treballadors
155
Any de fundació
1978
L’origen del grup actual cal buscar-lo l’any 1978 en la societat Alacer Osona SA, propietat de dos socis. Més endavant, per divergències en el creixement, Ramon Mas i la seva muller es van quedar el 100% de les accions. Llavors va començar el salt endavant.
mirant al futur

Cap al relleu generacional

Ramon Mas va fundar l’empresa origen del grup actual fa 40 anys. Ell tenia 25 anys. Amb els 65 anys fets comença una nova etapa per al president d’Alacer Mas. “Ara estic en fase de jubilació activa”, una etapa que, de segur, es caracteritzarà per una major tranquil·litat per al copropietari del grup, que enguany podria arribar als 100 milions de facturació. Marc Mas, el seu fill, és la persona que ha d’anar pilotant l’empresa cap al futur. “Ell fa anys que treballa a casa i està ben format”, diu. El relleu ja ha començat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.