ecolasetmana

Estalvia tu, que jo no puc

Hisenda pretén cargolar més els territoris per ajustar el dèficit i Mas-Colell ataca Montoro dient-li que viu en un món de ficció

El sector industrial torna a generar llocs de treball per primera vegada des que va començar la crisi

L'escriptor Albert Camus és considerat el pare de la filosofia de l'absurd, una línia de pensament que diu que és inútil voler esbrinar el sentit de l'existència de l'home dins de l'univers. Camus va néixer a Algèria quan el país era una colònia francesa i va ser educat per la seva àvia, que era menorquina. Enlloc no consta que, per estimular les idees del vailet, l'àvia li donés lliçons sobre dèficit fiscal.

El cas és que aquesta setmana el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha valorat com “absurd”, a més de dir que és injust i il·legal, l'objectiu de dèficit autonòmic fixat pel Ministeri d'Hisenda de cara a l'any vinent. En el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) el conseller no es va estar de demanar un repartiment “més just i assumible” dels objectius de dèficit entre l'Estat i les comunitats autònomes i va manifestar que la cargolada del govern espanyol és un contrasentit perquè les autonomies assumeixin un 0,3% del dèficit. Tenint en compte que el límit fixat per a l'any que ve per al conjunt d'administracions públiques és del 2,8%, a les comunitats autònomes els tocaria una desena part de l'ajustament. Mas-Colell reclama apujar prop de l'1% del PIB el llistó.

La setmana en què s'ha produït la mort del conegut empresari Leopoldo Rodés en un accident de trànsit també ha deixat notícies relatives a l'estat de forma de la indústria catalana. El sector torna a generar llocs de treball per primera vegada en set anys. L'ocupació va créixer un 2% l'any passat. En termes absoluts, es tracta d'11.200 treballadors que s'han incorporat en un sector que fins ara només havia perdut ocupació.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el representant de la GSMA, l'entitat que organitza el Congrés Mundial del Mòbil, John Hoffman, s'han trobat per parlar de la proposta de renovació de la capital catalana com a seu del congrés. Colau, tot i els dubtes expressats en diverses ocasions sobre el model de negoci del congrés, subscriu l'acord de renovació.

El grup manresà Tecnoquark, especialitzat en components per a l'automoció i l'aeronàutica, cotitzarà els propers mesos en el Mercat Alternatiu Borsari (MAB). La constructora Teyco ha culminat una reestructuració del deute reduint-lo, des de quasi 37 milions d'euros fins a 13,2. El Banc Sabadell ha fet una oferta formal per adquirir el TSB britànic.

En el terreny de les previsions, el CTESC augura un augment del PIB català del 3% el 2015. Amb tot, l'organisme adverteix que es manté el risc de pobresa d'una part de la població. També posa l'alerta sobre l'augment de la desigualtat l'enquesta d'opinió del Col·legi d'Economistes, tot i que l'optimisme sobre la marxa de l'economia creix i enguany serà de nivells d'abans de la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.