ecolasetmana

Torna la guerra bruta

La Generalitat rebat les dades sobre fugues d'empreses a Madrid per causes polítiques i alerta d'una “campanya orquestrada”.

En ple auge de la tensió entre ambdós executius el conseller d'Empresa, Felip Puig, s'ha afanyat a rebatre les dades tot apuntant que són més les empreses de Madrid que han abandonat la capital espanyola

L'anunci de la catalana Derby Hotels del trasllat de la seva seu a Madrid va ser fa uns dies la punta de l'iceberg que ha servit per reactivar de nou la campanya de la por i l'argument de la fuga d'empreses davant el procés sobiranista. El diari Expansión publicava que més de 3.000 empreses catalanes havien fet les maletes des del 2012 fins al juny del 2015 per instal·lar-se fora del Principat, sobretot a Madrid. Una informació que va ser recollida per no pocs membres de l'executiu espanyol per atacar el govern d'Artur Mas. En ple auge de la tensió entre ambdós executius, el conseller d'Empresa, Felip Puig, es va afanyar a rebatre les dades tot apuntant que són més les empreses de Madrid que han abandonat la capital espanyola (1.338 el 2014 contra les 987 catalanes).

Com ja va passar amb les dades sobre inversió estrangera, ara el moviment d'empreses es converteix en la nova arma política per malmetre la imatge del procés. I la llista pot ser llarga. Conscient d'això, el president català va llançar divendres un missatge de tranquil·litat als empresaris assegurant-los que un possible govern de Junts pel Sí i la CUP no farà “coses rares”.

Mentrestant Brussel·les continua alertant l'Estat espanyol que està a la llista de països membres amb més desequilibris econòmics, només a darrere d'Irlanda i Xipre, i sobretot per l'elevat nivell d'atur i deute. Amb tot, el PIB espanyol segueix la seva carrera de velocitat i s'ha anotat un 0,8% entre juliol i setembre, amb una taxa interanual del 3,4%. Per la seva banda, el BBVA augura que Catalunya creixerà un 3,3% aquest any, tot i que l'entitat no descarta el risc polític.

Aquesta setmana també s'ha presentat la temporada de neu a Catalunya, que comença amb optimisme gràcies a les nevades i les bones condicions per fabricar neu. Part de les estacions ja han obert aquesta setmana i la resta ho faran pel pont de la Puríssima. Una temporada llarga i la millora del consum fan preveure que se superin els dos milions de dies d'esquí, xifra que no s'assoleix des del 2010. Les instal·lacions han invertit uns 13 milions d'euros aquesta temporada. Informa Francesc Muñoz.

Però aquesta també és la setmana del Black Friday, que preveu omplir els comerços, que gaudeixen ja dels llums de Nadal (per cert, aquests dies hem conegut que la factura de la llum s'ha incrementat un 80% en deu anys, però no pateixin, el govern preveu una rebaixa de fins al 2% el 2016). A més, sindicats i patronals van signar divendres l'Acord Interprofessional de Catalunya.

I sens dubte ha estat la setmana d'Abengoa, ja en concurs, amb deutes per valor de 25.000 milions, la fallida més gran de la història de l'Estat. Sort que és andalusa i no catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.