ecolasetmana

Una Pimec a madrid?

La patronal de pimes presidida per Josep González diu adéu a una fusió amb Foment i reclama un nou mapa patronal a l'Estat.

De moment Pimec no es vol carregar la iniciativa de muntar aquesta nova cúpula, però precisament la Plataforma Multisectorial Contra la Morositat, que presideix el secretari de Pimec, Antoni Cañete, i que aglutina socis a tot l'Estat, podria ser un bon embrió

Tres intents han estat suficients per entendre que l'acord no és possible. “No es pot barrejar la representativitat de les grans empreses i de les pimes sense que aquestes perdin pes”, explicava el president de Pimec, Josep González. La lluita contra la morositat, on les pimes lluiten obertament contra les grans, és un exemple que els interessos no sempre són comuns, afegia. Per això la darrera junta directiva de Pimec va decidir tancar la porta definitivament a la fusió amb Foment, tot i que fa més de dos anys que ja no es parla del tema.

Aleshores per què ara aquesta decisió? Es pot interpretar com un gest més en la pugna que manté amb Foment i Fepime per les quotes de representativitat però també com un avís d'intencions. González ja no creu en un mapa patronal unificat, “l'únic model vàlid és el de dues patronals independents” i aquest és també l'esquema que vol per al conjunt de l'Estat.

De moment Pimec no es vol carregar la iniciativa de muntar aquesta nova cúpula, però precisament la Plataforma Multisectorial Contra la Morositat, que presideix el secretari de Pimec, Antoni Cañete, i que aglutina socis a tot l'Estat, podria ser un bon embrió.

Parlar de les lluites patronals és quasi com un clàssic. Igual que ho és que de tant en tant el govern de torn presenti un estudi per reafirmar l'ADN industrial català. Es fa posant l'accent no en la pèrdua de pes de la indústria manufacturera, que no quedaria bé, sinó explicant que la nova indústria (aquella que inclou també els serveis a aquesta activitat) representa el 50% de l'economia catalana. I està bé, però no ens oblidem del que hem perdut. Reindustrialitzar no és ampliar la definició d'indústria per fer-la més gran.

Centrats en la conjuntura, tant Foment com Caixabank han presentat previsions positives per al 2016. Segons la patronal, l'atur caurà al 15% a final de l'any que ve.

En el pla empresarial el rei continua sent Inditex. El grup tèxtil ha anunciat un increment dels beneficis del 20% en els primers nou mesos de l'any fins als 2.020 milions d'euros. Un altre gegant tèxtil, Mango, preveu facturar enguany un 14% més, fins als 2.300 milions.

On ho tenen bastant més complicat és a la indústria automobilística alemanya. Després de l'escàndol de VW, ara Brussel·les ha anunciat que portarà Alemanya als tribunals per no haver aplicat la directiva sobre gasos dels aires condicionats al grup Daimler, fabricant de Mercedes. D'altra banda, en la primera reunió de seguiment del cas VW a Catalunya amb representants de Seat i del govern, el grup alemany garanteix les inversions previstes, i per la seva banda la Generalitat vol que sigui l'Estat qui suporti el gruix de les ajudes econòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.