Gran angular

Més vides per a l'ampolla de vi

Quan fem el tast d'un bon vi, a banda de referències de sabor i aroma, faríem bé de pensar que aquella ampolla és malaguanyada, té un destí de residu quan perfectament podria tenir una segona vida com a continent.

El projecte reWINE pretén involucrar consumidors, cellers, bars, restaurants, distribuïdores i botigues per provar que surt a compte reutilitzar, ambientalment, però també econòmicament.

L'experiència té lloc a un país com el nostre, en què no es reutilitza: segons el gremi de distribuïdors, els envasos retornables només representen un 19% del total d'envasos del mercat, i limitat al sector de l'hostaleria. Això és així, com diu Marta Beltrán, secretaria tècnica de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, “per un canvi de model de producció en les darreres tres dècades, amb un abandó de les grans distribuïdores de l'envàs reutilitzable, comú fa 30 anys, per l'envàs d'un sol ús, de vidre o d'alumini”.

En el projecte reWINE, inscrit en el programa Life de la UE, el Parc de Recerca UAB coordina una empresa derivada de la UAB, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), la Fundació per a la Prevenció de Residus, la planta de rentat Maria Nutó, la cooperativa Falset Marça i altres cellers. Té d'innovador, com diu Beltrán, que “vol capturar l'ampolla buida a diversos canals, com ara botigues, deixalleries o directament dels cellers, on hi ha pèrdues de producció”.

I un d'aquests canals és el del consumidor. Què cal fer perquè sigui actor protagonista, en aquesta logística? Com explica Juan Fran Sangüesa, coordinador del projecte, “encara hem de definir els incentius, però una opció possible seria bescanviar ampolles buides per una ampolla plena o per descomptes.”

Catalunya consumeix, a l'any, entre 140 i 150 milions d'ampolles de vi, un 50% de les quals va al contenidor verd i el restant, ni això, va al rebuig. Com diu Juan Fran, un cop hagi reeixit la prova pilot i s'instauri un sistema català de reutilització “l'objectiu primordial seria capturar ampolles d'aquest darrer àmbit, però també les del contenidor verd”. Reduir el reciclatge és crucial perquè un circuit de reutilització també sigui una via per mitigar els efectes del canvi climàtic: “si reutilitzem ampolles, en fabriquem menys, no utilitzem tant els forns de vidre, que són grans agents d'emissió de CO2.”

El coordinador de reWINE té plena confiança que la prova mostri que recuperar, rentar i tornar a emplenar ampolles surt a compte. Com diu, “hi ha la gairebé absoluta certesa que als cellers els serà rendible recuperar, perquè ja hem vist com altres sectors, com el de la cervesa o el de begudes refrescants, han experimentat amb la recuperació i se n'han sortit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.