Gran angular

Tornar-li els usos

Del reciclatge a la reutilització, canvi de paradigma. El 2017 la normativa sobre residus d'aparells electrònics i elèctrics (RAEE) incorpora per primera vegada l'objectiu de reutilitzar el 5% dels productes informàtics i petits electrodomèstics. Més que un canvi, és un retorn a un passat no gaire llunyà, com assenyala Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC): “Un cop apresa la lliçó de la crisi, reparar els aparells i racionalitzar el consum són constel·lacions que s'alineen.” Una sintonia que pot potenciar un mercat, el d'aparells i altres objectes reutilitzats, que ja disposa d'actors dinàmics a casa nostra, entitats del Tercer Sector com ara Solirdança i el Reto de la Esperanza, o centres autoritzats com ACS Reuse, i altres que estan a punt d'emergir al mercat, com les nou empreses que estan en fase de tramitació per donar-se d'alta. Sense regulació hi ha el risc de “la reutilització informal, i així podem veure muntadors que es queden el material noble de l'electrodomèstic vell, com ara el coure, per després vendre'l al mercat il·legal”.

Des d'Ecotic, amb el sistema integrat de gestió (SIG) de RAEE, com observa el seu gerent, Andreu Martínez, és clar que hi ha un nou mercat: “Amb la nova normativa, hi ha emprenedors que veuen el negoci que pot suposar posar una botiga de productes de segona mà en lloc de primera.” I hi afegeix: “Ja veiem serveis tècnics d'electrodomèstics que s'han transformat en botigues de productes usats que, degudament recondicionats, tenen una segona vida en el mercat, o plantes de triatge que estan fent una bona selecció de productes que després es venen a través d'internet.”

Ecotic hi tindrà el seu paper, en aquest circuit de la reutilització; no debades, té encomanada la tasca de preseleccionar aparells elèctrics o electrònics que poden tenir un ús més llarg i dur-los al comerç que ha de fer la reintroducció final al circuit. Andreu Martínez també creu que l'administració hauria de ser proactiva en la formació dels nous emprenedors del sector de l'aparell elèctric o electrònic reutilitzable.

Martínez coincideix amb el màxim responsable de l'ARC que és important que “no s'escapin RAEE cap als mercats informals”, i per això caldria intensificar les inspeccions a llocs que de fet ja coneixen, botigues on, al costat d'electrodomèstics que s'han vist abocats al mercat de segona mà per insignificants defectes de fàbrica, n'hi ha d'altres dels quals es desconeix la traçabilitat i que entren en la fase de reutilització sense complir els requeriments legals.

Rentadores i neveres, pensa Martínez, “seran els aparells més reutilitzats en aquest nou mercat, ja que els altres aparells requereixen un esforç més gran de reparació, cosa que acaba pressionant el preu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.