Empreses

Sense4care rep 700.000 euros d'un programa europeu

L'‘spin off' comercialitzarà un dispositiu mèdic que revolucionarà el model de control de malalts de Parkinson

Sense4care, una spin off de la UPC, ha rebut una de les subvencions més competitives de l'agència SME de la Comissió Europea per comercialitzar un dispositiu mèdic adreçat a malalts de Parkinson. L'instrument financer, dotat amb 700.000 euros a fons perdut, el 70% de la inversió prevista, es destinarà al disseny del producte comercial, un projecte pilot d'usabilitat en pacients, el procés de certificació i la producció de 300.000 unitats per poder promocionar-lo. “Esperem començar a comercialitzar a mitjans de 2019”, desvela Joan Manuel Moreno, director general de la firma catalana.

El dispositiu suposarà un canvi revolucionari per al seguiment de la malaltia que es fa en base a l'estat motor del pacient. Perquè Sense4care ha dissenyat un sistema que avalua automàticament els símptomes de la malaltia, com la velocitat de pas, postures, moviments involuntaris, etcètera, de manera continuada i realitza periòdicament informes que s'envien a un destinatari escollit. Ara com ara, es fa de manera discontínua, amb visites a la consulta del neuròleg, i per tant l'estat anímic del pacient acaba condicionant el seguiment. “Servirà per diagnosticar i modificar fins i tot el règim de medicació dels malalts”, avança Moreno.

El dispositiu, que fa anys que està en fase de recerca, ja s'ha provat en pacients i han demostrat que funciona. Així que amb el finançament europeu tenen l'impuls definitiu per portar-lo al mercat. “El fet que sigui un dispositiu mèdic requereix un procés de certificació farragós difícil de superar sense una injecció financera com la que hem rebut”, explica Moreno. Es calcula que a Europa hi ha al voltant d'un milió de persones que pateixen la malaltia de Parkinson, uns 600.000 dels quals són usuaris potencials d'aquest dispositiu.

Sense4care ja sap el que significa anar a vendre al mercat. L'altra línia de negoci de l'spin off en què treballa la companyia comercialitza un producte de detecció de caigudes des de l'any 2015. Es tracta d'Angel4, un dispositiu que s'activa en posar-se'l l'usuari i que avisa amb un sms i una trucada de la localització exacta en cas de caiguda. El producte s'està venent al mercat internacional mitjançant distribuïdors locals i a través de l'e-commerce i ja se n'han distribuït unes 200 unitats.

L'aparell es fa servir per gent gran o persones que tenen problemes d'equilibri, però també té altres usos, com ciclistes.

Ara com ara, Sense4care té en plantilla tres persones, dirigides per Joan Manuel Moreno, qui compagina la tasca de direcció de la firma amb la de professor universitari.

Exemple de transferència tecnològica

L'empresa es va crear el 2012, iniciada per 8 socis (Joan Cabestany, Andreu Català, Joan Manuel Moreno, Xavier Castillo, Carlos Pérez, Albert Semà, Francesc Masana, Alejandro Rodríguez), la major part provinents de la recerca científica en un centre de recerca de l'UPC, que també n'és sòcia, i té la propietat intel·lectual transferida gràcies a un acord d'ús i explotació exclusiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.