Opinió

S'ha encès l'esperança en la lluita contra la morositat

Com a penalització a la morositat, l'article 7 de l'esmentada llei estableix que tot retard per part del client al moment d'efectuar el pagament en relació amb el termini contractual o legal, dona lloc automàticament al dret dels creditors a percebre interessos de demora

A la fi de 2016 es van complir dotze anys des de la promulgació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. Aquesta llei té per objecte combatre l'abús, en perjudici del creditor, en la fixació dels terminis de pagament en les operacions. L'article 4 de la citada llei estableix que el termini de pagament que ha de complir el deutor, si no hagués fixat data o termini de pagament en el contracte, serà de trenta dies naturals després de la data de recepció de les mercaderies o prestació dels serveis. A més, l'esmentat article dicta que els terminis de pagament no podran ser ampliats mitjançant pacte de les parts per sobre dels seixanta dies. Conseqüentment, la norma imperativa prohibeix la possibilitat d'allargar els períodes de cobrament més de seixanta dies des del lliurament dels béns mitjançant l'autonomia de la voluntat dels contractants.

Com a penalització a la morositat, l'article 7 de l'esmentada llei estableix que tot retard per part del client al moment d'efectuar el pagament en relació amb el termini contractual o legal, dona lloc automàticament al dret dels creditors a percebre interessos de demora. L'interès de demora –a falta d'un expressament pactat en un contracte entre les parts– corresponia a la suma del tipus d'interès de refinançament del BCE més vuit punts percentuals.

I, la qual cosa constitueix un punt molt important, l'article 9, Clàusules i pràctiques abusives, introdueix el concepte de prohibició d'abusar de la llibertat contractual en perjudici del creditor, ja que quan existeixin acords que beneficien excessivament el deutor a costa del creditor, es poden considerar abusius aquests contractes i es consideren nul·les les clàusules pactades entre les parts sobre la data de pagament o les conseqüències de la demora que difereixin quant al termini de pagament i tipus legal d'interès de demora establerts per la llei, quan tinguin un contingut abusiu en perjudici del creditor considerades totes les circumstàncies del cas, entre elles la naturalesa del producte o servei o els usos habituals del comerç. Aquest article determina que el jutge que declari la invalidesa d'aquestes clàusules abusives integrarà el contracte conformement al que disposa el Codi Civil i disposarà de facultats moderadores respecte dels drets i obligacions de les parts i de les conseqüències de la seva ineficàcia.

Límit temporal de 60 dies.

Per més que el precepte legal imposi un límit temporal de seixanta dies per als pactes relatius als ajornaments de pagament i que la llei prevegi penalitzacions i control dels abusos contractuals, Espanya segueix sofrint un problema crònic d'impagaments i de falta de respecte als terminis màxims de pagament en les operacions comercials. En particular, al mercat de la subcontractació existeix una problemàtica endèmica relativa als elevats terminis de pagament per part dels contractistes als seus subcontractistes. Un dels motius de la falta d'eficàcia de la llei de lluita contra la morositat és l'absència d'un règim sancionador que penalitzi l'incompliment del termini de pagament legal per part dels compradors o la imposició de condicions contractuals abusives als seus proveïdors i subcontractistes.

Amb tot, s'ha encès una llum d'esperança en la lluita contra la morositat i els abusos contractuals dels clients. Una sentència recent del Tribunal Suprem sobre un recurs de cassació interposat contra una sentència dictada en recurs d'apel·lació per la Secció 2a. de l'Audiència Provincial de Badajoz, ha declarat que tots aquells pactes per al termini del pagament que excedeixen del límit de 60 dies resulten nuls per contravenir la llei. L'aclariment del Tribunal Suprem en els Fonaments de Dret de la sentència assenyala que el caràcter imperatiu per a les parts de la limitació temporal establerta per la norma per al termini del pagament comporta que tots aquells pactes que excedeixin d'aquest límit temporal, seixanta dies naturals, resultin nuls de ple dret per contravenció del que es disposa en la norma imperativa. A més, la sentència afirma que la raó és que el termini establert per al pagament, 180 dies des de la data de recepció de les factures, és per si mateix il·lustratiu que s'ha vulnerat el límit temporal legalment establert per la norma, en aquest cas, 60 dies naturals, per la qual cosa aquest pacte ja és nul de ple dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.