Empreses

Drons al servei de les energies més netes

L’empresa Cleandrone desenvolupa un dron per al manteniment de les plaques solars, que també tindrà aplicacions en altres sectors industrials

Cleandrone tindrà una versió per al manteniment d’interiors

El dron, aquest enginy volador de la intel·ligència artificial, també vol ser al costat de les energies netes i l’empresa Cleandrone l’ha convertit en una eina automatitzada de manteniment, de neteja, de les plaques solars fotovoltaiques.

Cleandrone és una empresa sorgida de Valldoreix Greenpower, firma que ja fa unes quantes dècades que es dedica a innovar en el sector fotovoltaic, amb productes com el CPVRS, un sistema de concentració d’energia d’alta eficiència, de fins al 30%. Justament, com explica Ricard Pardell, director i fundador de Valldoreix Greenpower i Cleandrone, la idea de crear un dron que tingui cura de l’estat dels panells fotovoltaics, va néixer quan “fent proves amb els nostres propis mòduls, ens vam obsedir a tenir-lo sempre net per tal de no perdre eficiència”. Com apunta, “hi ha un cost de manteniment de les plaques d’un cap solar i sovint no s’ha posat el focus en aquest capítol, és imprescindible netejar els mòduls solars per mantenir l’eficiència i la longevitat de la instal·lació”.

Perdre eficiència.

Com han revelat alguns estudis, la deposició de pols sobre les plaques solars pot derivar en processos de degradació que poden reduir la producció d’un 25%, sobretot en el cas de mòduls d’energia termosolar.

El Cleandrone és un projecte multidisciplinari que aplega navegació autònoma, intel·ligència artificial, visió per computador, control de vol, fusió de sensors, algoritmes de planificació i enginyeria aeroespacial. Un sistema de gestió de terra governa alhora un dron d’inspecció, que guaita a quines indrets concrets del parc solar cal fer neteja, i un estol de drons netejadors equipats d’un sistema netejavidres semblant al que fan servir els professionals i que també pot recollir l’aigua, fa la feina. Cada dron pot fer-se càrrec, en 30 minuts, de la neteja de 70 metres quadrats d’instal·lacions solars fotovoltaiques.

Enguany és previst que surti al mercat un model semiautomitzat del sistema Cleandrone, mentre que d’aquí a dos anys és previst que ja estigui a disposició el sistema complet. De fet, el dron inspector, anomenat Sherlock, ja és al mercat i a Gran Bretanya han requerit els seus serveis importants empreses com Ligthsource, British Solar Renewables o Silverstone, tot generant contractes de 20.000 euros. El dron Sherlock és capaç de capturar imatges tèrmiques de les instal·lacions solars, analitzar les dades i detectar qualsevol anomalia en temps real. Entre les irregularitats que pot detectar hi ha anomalies tèrmiques, errades en el by pass dels díodes o mòduls desconnectats, entre altres. Cleandrone té actualment un soci local a Gal·les per obrir el mercat del Sherlock.

Però amb tanta innovació transdisciplinària no és agosarat obrir les perspectives. Com assenyala Pardell, “Cleandrone, gràcies a la seva arquitectura d’intel·ligència artificial, pot anar molt més enllà de l’àmbit de l’energia solar fotovoltaica i podem desenvolupar altres funcions per a empreses que requereixen solucions industrials específiques”. I sense sortir de la neteja, Cleandrone té previst oferir una versió semipilotada per tenir cura del manteniment d’interiors, en treballs molt específics de molt difícil accés per a un operari.

Cleandrone ha rebut el suport de la Comissió Europea a través del programa SME Instrument, que ofereix subvencions a fons perdut a les pimes amb projectes innovadors de gran impacte i amb un alt potencial de creixement internacional. En la fase I del programa ha rebut 50.000 euros i ara està involucrada en la fase II, en què ja ha obtingut el segell d’excel·lència, en espera de rebre el suport econòmic. D’altra banda, també ha rebut el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, a través del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental. El projecte, en la seva globalitat, necessita un finançament d’1,9 milions d’euros.

Fotovoltaica de concentració a Abu Dhabi

Paral·lelament a Cleandrone, l’empresa de la qual n’és extensió, Valldoreix Greenpower de mica en mica va introduint la seva tecnologia disruptiva al mercat de l’energia solar fotovoltaica. El seu revolucionari sistema de concentració CPRVS, que integra en una sola unitat mòduls fotovoltaics de concentració i sistema de seguiment, aviat entrarà en funcionament a Abu Dhabi, en un projecte de 100 kW en què la firma catalana ha tingut com a soci la irlandesa Welink. Com diu Ricard Pardell, amb el CPRVS, l’estratègia és “anar trobant partners per anar desenvolupant-lo a diversos països”. El mecanisme del vincle és senzill: el soci local de cada país tindrà el negoci en exclusiva, s’encarregarà de l’ensamblatge i de la instal·lació posterior. Prèviament, Valldoreix Greenpower haurà fabricat el mòdul i l’enviarà com si fos un kit. L’empresa radicada a Sant Cugat del Vallès ofereix altres productes, com heliòstats o seguidors solars. Entre els seus serveis, hi ha l’enginyeria d’instal·lacions fotovoltaiques i tot el ventall de tasques de consultoria i enginyeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.