Borsa

Luis Megías

CEO de BBVA Asset Management

“Preveiem que a Europa es mantindran els tipus baixos bastant temps”

El fons d’inversió és el producte amb més beneficis fiscals i financers

Els fons d’inversió viuen un moment dolç i les dades indiquen que la gestora de BBVA és una de les que més ho noten. El seu CEO fa balanç dels últims bons mesos de l’entitat, que a Catalunya té un patrimoni sota gestió en banca comercial de 5.436 milions d’euros, cosa que representa un 18% de tot l’Estat, un percentatge per sobre del d’altres gestores espanyoles.

Com veu la indústria espanyola dels fons d’inversió?
A tancament de maig, els volums d’actius sota gestió se situaven en els 250.700 milions d’euros, molt a prop dels màxims que es van perdre al setembre de 2007 a causa de la crisi financera. A més, són cinc mesos consecutius amb captacions positives en fons d’inversió.
I, en aquest context, com es comporta BBVA Asset Management?
Fins i tot ho estem fent millor. Entre gener i maig vam captar 2.300 milions, un 7,06%, per sobre de la pujada general. Com a conseqüència, guanyem quota de mercat, que se situa en el 13,92%.
A què atribueix aquests millors resultats?
Estem en un moment de transformació en dos àmbits. En primer lloc, hem canviat la manera de dialogar i relacionar-nos amb el client. Generalment, les gestores estan enfocades als productes, mentre que nosaltres ens volem centrar en el client i en les seves necessitats d’inversió. En aquest sentit, establim amb ell un diàleg per entendre quina és la finalitat de la inversió. En base a això, hem creat cinc objectius: estalvi per a imprevistos, estalvi finalista, obtenció d’una renda complementària, fer créixer el patrimoni i estalviar per a la jubilació. I hem creat solucions d’inversió ad hoc per a cadascun. Per altra banda, estem immersos en una transformació digital per ser més accessibles per als nostres clients, que es poden relacionar amb nosaltres a través del mitjà que decideixin. De fet, el 25,3% de les operacions amb els nostres fons d’inversió ja es fan de manera digital, mentre que les operacions on line en el cas dels plans de pensió individuals s’enfila fins al 7,4%.
La causa última d’aquest moment dolç que viu la indústria dels fons són els tipus baixos o hi ha alguna cosa més?
És un conjunt de coses, però una de les més importants és el nivell de tipus. El fet que estiguin tan baixos i que, per tant, les expectatives de rendibilitat dels dipòsits siguin minses, fa que els estalviadors busquin alternatives. A això s’ha d’unir el bon comportament que estan tenint els mercats i, en conseqüència, els fons d’inversió.
I hi ha un canvi més estructural relacionat amb la cultura financera dels clients?
El pes més gran el té l’element conjuntural, però és cert que aquest s’assenta sobre un canvi estructural. Cada cop hi ha més cultura financera i més consciència de la necessitat d’estalviar a llarg termini. I, en aquest sentit, el fons d’inversió és el producte amb més beneficis financers i fiscals.
Quan pugin els tipus d’interès pot acabar aquest bon moment per als fons?
En primer lloc, la previsió és que a Europa es mantinguin els tipus en nivells molt baixos encara bastant temps. A més, encara que s’apugin, els clients continuaran necessitant alternatives d’inversió que vagin més enllà dels dipòsits. No és una qüestió de rendibilitat puntual. En aquesta visió més estratègica, veiem que el creixement a llarg termini continuarà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.