Economia

pagesia

La calor fa avançar 10 dies la collita de l’avellana

El sector tem que la cotització de la Llotja de Reus baixi dels dos euros per lliura

Els episodis de calor intensa dels mesos de juny i juliol han fet avançar uns deu dies la collita de l’avellana al Camp de Tarragona. Segons va explicar a l’ACN el responsable de fruita seca de la Unió de Pagesos, Rafel Español, està previst que els pagesos comencin a plegar les primeres varietats cap a mitjans de la setmana vinent, pels volts del 23 d’agost. El gruix de la producció d’avellana –principalment de la varietat negreta– no es recollirà fins a principis de setembre, també uns deu dies abans del que és habitual. Español ha avançat que, en espera de veure com es comporta la meteorologia durant els pròxims dies, s’estima que enguany la producció assolirà les 10.000 tones, un volum que es considera “normal”. Malgrat tot, el sector considera clau el preu de cotització que fixarà la Llotja de Reus per comprovar si la campanya acabarà sent realment positiva.

El responsable de fruita seca de la Unió de Pagesos, Rafael Español, va explicar que la Llotja de Reus va tancar la cotització de la lliura d’avellana en 1,80 euros i que ara es tem que el preu encara pugui ser inferior. “Els rumors que fa circular el comerç és que s’obrirà més a la baixa. Si el preu és inferior als dos euros ja no surten els números”, va advertir.

Després de dues males campanyes –l’any passat la producció no va arribar a les 9.000 tones–, el sector confia que les previsions de producció i la cotització de la Llotja de Reus els siguin favorables, tenint en compte que els seus principals competidors, Turquia i Itàlia, també esperen enguany unes collites estàndards.

Español va explicar que el fruit s’ha vist afectat per les oscil·lacions de temperatura. Així, si a l’hivern tot feia indicar l’endarreriment de la collita, les calorades l’han fet avançar finalment uns deu dies. “Ja fa algunes nits que refrescant i això ha permès que l’arbre aguanti les avellanes uns dies més”, va assenyalar Español.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.