Política

CARMEN PÉREZ

BARCELONA

“Si no et deixen ser el que vols ser, cal fer via”

Carmen Pérez és asturiana de naixement i, després d’uns anys dedicats al voluntariat i l’activisme lingüístic, ara treballa com a tècnica de projectes a Òmnium Cultural.
La seva militància en favor del dret a decidir arrenca en el terreny del voluntariat.
Vaig venir a viure a Catalunya quan tenia 21 anys per estudiar sociologia a la UAB, i allà vaig treballar amb Salvador Cardús. Ell em va ensenyar una notícia on explicava que s’havia creat una associació de nous catalanoparlants d’adopció que es deia Veu Pròpia, i en el temps que feia que era aquí ja se m’havia despertat una certa consciència lingüística de la situació que vivia el català. Vaig ser-hi un temps practicant l’activisme lingüístic i això em va permetre conèixer el país. Després vam decidir integrar-nos dins Plataforma per la Llengua.
És a dir, que la seva consciència nacional neix del terreny lingüístic.
Sí. Quan ets conscient de la discriminació que hi ha vers el català prens consciència d’altres injustícies i desigualtats en d’altres àmbits. Per a mi és una qüestió de dignitat: si no et deixen ser el que vols ser, s’ha de fer via. El que m’agradaria és que això fos sense drames.
Li sorprèn que la gent encara s’estranyi que sigui independentista havent nascut fora de Catalunya?
Cada cop ho detecto menys perquè la gent ja no sap que soc de fora. Però el moviment independentista és ampli i transversal, no és només dels catalans de soca-rel, sinó serien quatre gats. Sinó seria impossible fer sortir més d’un milió de persones al carrer, la Catalunya d’avui no es pot entendre sense la gent que va arribar en diferents períodes del segle XX.
Què passarà l’1 d’octubre?
Crec que votarem, el que no sé és si ho podrem fer amb totes les garanties plenes perquè el resultat, sigui el que sigui, resulti inapel·lable. Des del moment que no és un referèndum pactat, cal veure si la jornada transcorre amb normalitat, si no hi ha boicots. El fet que des del no es cridi a la no participació el fa diferent d’un referèndum normal o de qualsevol altra convocatòria electoral. Em preocupa la nit de l’1 d’octubre i quina lectura es farà de la jornada. Si el resultat és sí, els independentistes haurem de sortir a defensar-lo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.