Economia

empresa

exportacions

L’Anoia és la comarca de la regió amb més presència d’empreses exportadores

El Berguedà és on n’hi ha menys, segons un estudi de la Cambra de Comerç

El principal mercat és Europa, tot i que al Moianès té un pes important l’Àfrica

L’Anoia és la comarca amb més presència d’empreses exportadores de la regió –amb un 10,5% del total–, mentre que el Berguedà és on aquest tipus de companyies tenen menys pes (un 5,4%). Són dades de l’estudi monogràfic Les empreses exportadores a la demarcació de Barcelona: una anàlisi comarcal, del Gabinet d’Estudis Econòmics i Infraestructures, Cambra de Comerç de Barcelona, que també conclouen que Europa és el principal destí de les exportacions, tot i que en el cas de l’Anoia té també un pes important el mercat americà i en el del Moianès, l’africà.

L’estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona conclou que el Berguedà és l’única comarca de la regió central que se situa per sota de la mitjana de la demarcació de Barcelona (8,1%). Mentre que l’Anoia, Osona (9%), el Bages (8,6%) i el Moianès (8,4%) se situen per sobre de la mitjana. En el cas del Berguedà, és la segona comarca després del Garraf amb menys empreses exportadores. Per contra, l’Anoia és la quarta comarca després del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat amb més pes de l’exportació.

El mercat principal és Europa, i de fet al Bages, al Berguedà, al Moianès i a Osona el 60% de les vendes a l’exterior són al continent europeu. En canvi, a l’Anoia, la xifra baixa al 48,4%. En aquest cas, té un pes important el mercat americà (25%) i en menor mesura, l’asiàtic. Al Moianès més d’un 20% de les empreses exportadores venen a l’Àfrica, la xifra més important de la demarcació.

Segons el sector d’activitat, l’estudi afirma que “el percentatge d’empreses exportadores és molt més elevat en el sector industrial que en el sector serveis, ja que els productes manufacturats són especialment susceptibles d’ésser objecte d’intercanvi comercial a l’exterior”. Entre el 50% i el 60% de les exportacions de la regió es donen a la indústria. L’informe destaca que a l’Anoia més d’una quarta part de les empreses industrials són exportadores. Pel que fa als serveis, entre un 30% i un 40% de les empreses exporten.

LES XIFRES

10,5
per cent
de les empreses de l’Anoia són exportadores. La comarca se situa entre les que més exporten
20,8
per cent
de les exportacions del Moianès es fan a l’Àfrica. És la comarca amb més pes d’aquest mercat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.