Economia

El BCE no mou fitxa i l’euro puja a 1,2 dòlars

Manté l’interès en el 0% i es mostra disposat a augmentar la compra de deute

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va anunciar ahir que aquesta entitat prendrà a l’octubre les decisions sobre la retirada dels estímuls monetaris malgrat l’apreciació de l’euro i les pressions que rep sobretot del Deutsche Bank, encara que va deixar moltes portes obertes.

El BCE va mantenir la taxa d’interès rectora en el mínim històric del 0% i encara es va mostrar disposat a augmentar més les compres mensuals de deute públic i privat a la zona de l’euro, que són ara de 60.000 milions d’euros, si la situació empitjora. L’entitat monetària adquirirà fins a la fi de desembre bons per aquesta quantitat mensualment.

Draghi va dir, en la roda de premsa després de la reunió del consell de govern del BCE, que “la recent volatilitat en els tipus de canvi és una font d’incertesa per aconseguir l’objectiu d’estabilitat de preus a mitjà termini”, un objectiu que ell estableix amb una inflació una mica per sota del 2%.

L’euro va pujar ahir i va superar els 1,20 dòlars després que Draghi fes aquestes declaracions. El recent increment de l’euro –que equival a un enduriment de les condicions financeres– és un argument perquè el banc central s’aferri a la seva política monetària acomodatícia durant un temps, segons el director de Renda Fixa d’Allianz Global Investors, Franck Dixmier.

Draghi va reconèixer que “les condicions financeres s’han endurit, però encara donen suport al creixement econòmic”.

El BCE va revisar ahir a l’alça tres dècimes les previsions de creixement per a aquest any, fins al 2,2%, i una mica a la baixa les d’inflació per a l’any vinent i el 2019, en aquest darrer cas “reflectint principalment la recent apreciació del tipus de canvi de l’euro”, que abarateix les importacions del petroli.

Draghi va dir que a l’octubre decidiran “sobre la durada i la mida” del programa d’expansió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.