Empreses

Tens un ‘e-mail’... certificat

eEvidence prova que una comunicació per correu electrònic ha tingut lloc

L’aparició del correu electrònic va ser la sentència de mort del fax. Però encara resisteix una modalitat: el burofax, el servei de Correus per a les comunicacions importants, la recepció i integritat de les quals necessiten generar una evidència, de tal manera que puguin esdevenir, si cal, prova davant d’un jutge.

El 2012, SerenaMail, una empresa catalana dedicada a la gestió de la correspondència electrònica de les empreses, va observar que l’any anterior s’havien enviat uns 3,2 milions de burofax a tot l’estat, a un cost mitjà per unitat d’entre 25€ i 30€. Van pensar que l’elevat preu del servei segurament n’estava limitant l’ús. Però què passaria si el cost fos mil cops inferior? Carlos Ticó i els altres quatres socis de SerenaMail van pensar que segurament el mercat creixeria substancialment perquè les empreses es plantejarien estendre la certificació a altres àmbits. Van veure l’oportunitat i s’hi van llançar.

Hi han destinat 150.000 euros a desenvolupar una eina informàtica que pot certificar qui emet el missatge i qui el rep, la data i l’evidència d’allò que s’ha enviat. En funcionament des del 2012, l’acaben de patentar als Estats Units i ben aviat obtindran el registre a Europa. eEvidence és avui una línia de negoci de SerenaMail però no es descarta que en un futur pugui ser una spin-off amb entitat jurídica pròpia. Les xifres avalarien aquesta opció. Del més de mig milió d’euros que la companyia preveu facturar aquest any, més d’un 50% provenen de l’eEvidence, que està experimentant creixements anuals al voltant del 160%.

Cal pensar que fins ara l’activitat de SerenaMail estava molt centrada a Catalunya i sobretot a Barcelona: “Gestionem els correus electrònics d’empreses de totes les dimensions amb un producte molt adaptable i de proximitat”, subratlla Carlos Ticó, que reconeix que és la manera de poder competir amb els serveis de comunicació mail al núvol de gegants com ara Google o Microsoft.

En canvi, eEvidence és un servei estàndard que es contracta a través d’internet des de qualsevol lloc del món. Actualment tenen més de 10.000 clients de 71 països. I tenen capacitat per gestionar fins a un milió de certificacions al mes. Els 25 primers correus anuals que es certifiquen són de franc i la tarifa premium permet l’enviament de fins a mil correus per una tarifa única de 50 euros.

Ticó explica que poc a poc han anat descobrint col·lectius amb interessos concrets per certificar les seves comunicacions: entitats financeres, plataformes de comerç electrònic, farmacèutiques o procuradors. Els requeriments específics d’aquests col·lectius els ajuden a ajustar l’eina. Així per exemple, ara estan treballant en la plataforma de blockchain d’IBM per incorporar aquesta tecnologia en la generació d’un segell de temps més precís.

“Som una companyia que respirem ‘email’”, assegura Carlos Ticó. Entre els clients de l’empresa SerenaMail hi ha pimes i grans empreses catalanes com ara Damm, Mango, Desigual, Asepeyo i Codorniu.
Facturació 2017
500.000€
Treballadors
6
Any de fundació
2002


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.