Economia

Economia

Anticorrupció vol que s’investigui Ron i Saracho per la fallida del Popular

La fiscalia s’ha adreçat a l’Audiencia Nacional perquè admeti la trentena de querelles per la liquidació del banc

Molts inversors han denunciat la JUR

La fiscalia anticorrupció s’ha adreçat al jutge de l’Audiencia Nacional Fernando Andreu per instar-lo a admetre a tràmit les querelles presentades contra els expresidents del Banc Popular Ángel Ron i Emilio Saracho i els seus consells d’administració, per la fallida de l’entitat. En total, s’han presentat una trentena de querelles per la liquidació del banc, intervingut el 7 de juny passat i posteriorment venut al Santander per un euro. L’operació, decidida pel Banc Central Europeu (BCE) a través de la Junta Única de Resolució i executada pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), va implicar la reducció a zero del capital social del banc i l’amortització o extinció de totes les accions del banc admeses a negociació en borsa.

Segons fonts jurídiques, anticorrupció és partidària d’investigar les antigues cúpules del banc, però no veu necessari incloure en les diligències als organismes supervisors, el BCE, el Banc d’Espanya i la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), ni al Banco Popular Portugués.

Entre les querelles contra els exdirectius destaca la que va presentar l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) el juliol passat contra l’expresident Ron; l’ex-conseller delegat (CEO) Pere Larena; l’ex-vicepresident Roberto Higuera; la firma auditora PwC, i el soci signant, Francisco Barris, per falsedat comptable i estafa a l’inversor. També el despatx Cremades & Calvo Sotelo va ampliar al juliol amb una querella la denúncia presentada contra Saracho per presumpta administració deslleial. Aquests plets se sumen als recursos contenciosos administratius interposats contra el paper de la Junta Única de Resolució (JUR) i el FROB, encarregat d’executar l’operació.

A més, nombrosos inversors del banc han demandat la JUR perquè es vegi obligada a publicar un informe de Deloitte que va servir de base per a l’operació i que atribuïa al banc una valoració negativa que oscil·lava entre 2.000 i 8.200 milions d’euros, però que, en un escenari més positiu, li concedia una valoració de 1.500 milions d’euros.

El fons d’inversió nord-americà Pimco i quatre firmes inversores –Anchorage, Algebris, Ronit Capital i Caim Capital– van presentar el 7 de setembre un recurs contenciós administratiu contra el FROB pel seu paper en la resolució i venda del Popular, que en conjunt els va costar 850 milions d’euros. Així mateix, el grup xilè Luksic, que tenia una participació en el Popular d’un 3,45% i va passar de 113 milions d’euros a zero, també va presentar un recurs contenciós administratiu contra el FROB, i ahir va fer el mateix contra la JUR i la Comissió Europea (CE) davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Per la seva banda, el que va ser el principal accionista individual al Popular, el mexicà Antonio del Valle, que tenia un 4,2% del capital i que ha perdut 550 milions d’euros, ja va presentar la seva denúncia a la JUR.

La compensació del Santander

Els antics accionistes del Popular podran acceptar els bons de fidelització dissenyats pel Santander per compensar-los per l’amortització dels seus títols, després de la resolució de l’entitat, des del 13 de setembre passat fins al 7 de desembre que ve. La data de lliurament dels bons serà “no més tard” del 15 de desembre d’aquest any i la seva admissió a negociació tindrà lloc a partir del 15 de gener del 2018. Així, el primer pagament de la remuneració es farà el 15 de març de l’any que ve, segons el fullet d’emissió d’aquestes obligacions, registrat a la CNMV. El Santander compensarà amb bons de fidelització els minoristes del Popular que van adquirir accions entre el 26 de maig i el 21 de juny del 2016. Per accedir a l’oferta és necessari renunciar “irrevocablement i incondicionalment” a emprendre accions legals i reclamacions contra el Santander.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.