Economia

Economia

Dos segles i mig d’història del suro d'Agullana a Palafrugell

Passat, present i futur surer

Trefinos commemora els 250 anys de dedicació continuada, en diverses etapes, a l’elaboració de taps de suro, la més antiga del món

Amb 112 treballadors, és la primera empresa catalana del sector i és present en 22 països

L’empresa surera Trefinos, amb seu a Palafrugell, ha celebrat aquests darrers dies el 250è aniversari, que surten de sumar el centenari de la constitució –a l’agost del 1917, amb la recapitalització de l’antiga Casa Barris– als 150 llargs de tradició d’aquesta nissaga familiar –provinent de Darnius, documentada per primer cop a Agullana en l’elaboració de taps, el 1763, i assentada a Palafrugell a partir del segle XIX–. Absorbida per l’imperi dels surers Joan Miquel Avellí i Enric Vincke, l’empresa va encarrilar un camí cap a una internacionalització que no ha abandonat. Des del 1995, quan va deixar de ser participada per l’Armstrong Cork Company, es va centrar en el segment del tap tècnic per a cava, xampany i vins tranquils, una aposta que l’ha convertit en la firma surera catalana amb facturació anual més alta, i se la pot considerar la més antiga de les que operen al planeta.

Entre la tradició i el present, el que menys ha mutat és la matèria primera –ara granulada llevat dels discos– i la forma cilíndrica del producte. Amb presència en 22 països, produeixen 500 milions de taps anuals i processen 18.300 tones de suro, amb una plantilla potent de 112 treballadors molt més productiva que les enormes fàbriques d’un segle enrere. Però per mantenir-se arrelats als orígens, i connectar-los amb el present i la innovació que mena cap al futur, Trefinos va organitzar una jornada amb experts que va començar als boscos surers d’Agullana i es va acabar a la factoria moderna de Palafrugell. El president de l’empresa, Joan Ginesta, va destacar l’aposta de treballar “tots aquests anys amb respecte a una tradició arrelada al territori, però integrant-hi la innovació tecnològica que el futur del sector fa necessària”. Per això, han aconseguit proveir el grup Moët Chandon, i també nombroses marques de cava com ara Freixenet, Codorniu, Marquès de Monistrol i Juvé i Camps, per esmentar-ne algunes, perquè són presents en tots els mercats vinícoles del món, fins i tot als Estats Units o Sud-àfrica.

El procés productiu mecanitzat es divideix en deu fases. Entre la recepció del material en brut i l’embalatge i expedició finals, apliquen tres processos per extreure el TCA i altres molècules que interfereixen en els aromes del vi –el que s’anomenaria popularment com a olor o regust de suro–. Per fer-ho, han desenvolupat tres tecnologies pròpies: Montebello, TD3 i THOR, que combinen vapor i diòxid de carboni a pressió i temperatures idònies, Després vindrien l’emmotllat del cilindre, esmerilat, encolat als discos, triatge amb visió artificial i làser –per analitzar mínimes tares a l’interior, el marcatge personalitzat per a cada client i el tractament final, en què els taps es renten, decoloren o tenyeixen amb la tonalitat requerida i siliconen per facilitar la inserció i extracció a l’ampolla.

No hi falten, malgrat tot, els controls de qualitat amb triadores per supervisar els lots i les proves constants de l’estanqueïtat o la resistència de torsió perquè no es trenquin, entre molts altres protocols, per garantir que el tap preservarà el líquid com pertoca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.