Economia

Pagesia

La producció de cítrics caurà un 40% pel canvi climàtic

La sequera de l’últim any perjudica el conreu de mandarines a les Terres de l’Ebre, que es limitarà a 80.000 tones

Els citricultors compensen la falta de pluges amb l’aigua de reg i els costos de producció es disparen

La collita de les varietats més primerenques de mandarines va començar fa un parell de setmanes a les Terres de l’Ebre i la previsió del sector és que la producció disminuirà un 40%. Així, la producció de mandarines serà d’unes 80.000 tones, mentre que la de taronges s’acostarà a les 50.000 tones, segons el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP). Una davallada que els productors atribueixen al canvi climàtic. “Pràcticament no ha plogut, els arbres han anat tot l’any amb el cicle avançat i hi ha hagut un 5% de mortalitat dels arbres”, ha explicat el coordinador del sector dels cítrics d’UP, Carles Roig. A més, les elevades temperatures han afavorit la proliferació de plagues.

I la falta de pluges ha fet incrementar els costos de reg dels citricultors, que se situen en 1.000 euros per hectàrea de mitjana. “El regadiu és la principal despesa que han d’assumir els productors de cítrics”, ha dit Roig. Si les pròximes setmanes plou i es mantenen les elevades temperatures, la producció se’n ressentirà.

Pel que fa a la qualitat de les mandarines, aquest inici de campanya és bona, així com també el preu, que és d’uns 25 cèntims el quilo. La caiguda de producció es reprodueix a tot el llevant, la qual cosa pot afavorir que es mantinguin els preus. Amb tot, també hi ha la competència dels cítrics procedents de Sud-àfrica, que es poden comercialitzar a Europa des de fa un any sense pagar aranzels.

D’altra banda, la davallada de la producció de mandarines no respon només a la sequera, sinó que hi ha un miler d’hectàrees que han abandonat aquest cultiu per passar a conrear tarongers. Alguns productors opten per aquest canvi per evitar col·lapsar el mercat de mandarines.

LA XIFRA

130.000
tones
de cítrics es produiran a les Terres de l’Ebre, 80.000 de mandarines i 50.000 de taronges.

Soldebre potencia el mercat local

La cooperativa Soldebre aposta aquesta campanya per potenciar el mercat local i nacional i, en aquest sentit, ha posat en marxa una botiga online per vendre cítrics al detall d’una finca, situada al terme municipal de Roquetes, La Masia de Martins. L’objectiu d’aquest projecte és captar un mercat creixent que cada vegada valora més els productes frescos de proximitat i que aposta per productes agrícoles de qualitat collits al punt òptim de maduració. A més, Soldebre s’ha adherit a la indicació geogràfica protegida (IGP) clementines de les Terres de l’Ebre.

Soldebre exporta un 99% de la producció de cítrics, principalment al mercat alemany. La cooperativa preveu una caiguda de producció d’entre el 20% i el 25% aquesta campanya i estima que comercialitzarà un volum d’uns 14 milions de quilos de cítrics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.