Economia

escorxadors

vaga a le poc gourmet

Els treballadors de Le Porc Gourmet anuncien vagues per assolir una negociació

La primera aturada a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga comença avui a les dotze de la nit

Demanen revisar les condicions laborals dels empleats

A la mitja nit d’avui començarà a l’escorxador Le Porc Gourmet la primera jornada de vaga d’un calendari d’aturades que també ha fixat la interrupció de l’activitat laboral per als dies 13 i 14 de novembre, 22 i 29 de desembre i a partir del 9 de gener. Així ho va anunciar ahir el comitè de vaga de la indústria càrnia de Santa Eugènia de Berga, amb l’objectiu de “forçar la voluntat negociadora” pel que fa a les condicions laborals entre els treballadors i els responsables de les dues falses cooperatives majoritàries a les quals pertanyen (Clavial i Taic) i els directius de l’empresa, propietat de Grupo Jorge. “La negociació s’ha intentat de moltes maneres; al senyor Jorge Samper se li van fer arribar unes condicions de negociació i no hi ha hagut cap resposta”, explicava Toni Iborra, advocat del col·lectiu Càrnies en Lluita. “Només trobem imposició i manipulació. Fins ara tot ha estat de paraula, res per escrit, i per això demanem una negociació formal” sobre les condicions de treball del miler de treballadors de Le Porc Gourmet, hi afegia.

“La problemàtica en aquest escorxador és gravíssima, depassa l’àmbit només laboral”, explicava l’advocat. “Ens tracten com a esclaus”, exposava Said Bandeleb, en nom dels empleats de Taic. Les reclamacions són múltiples: des de percebre sous dignes i d’acord amb el conveni de la indústria càrnia –“estem cansats de cobrar una misèria”, deia Maria Salazar”, una altra empleada–, fins al cobrament de les hores extres i el respecte de festius, una investigació de l’alta sinistralitat laboral, l’eliminació de discriminacions, el reconeixement de vacances i baixes laborals... “Estem cansats que juguin i només busquin crear problemes entre els treballadors”, deia Salazar.

Com que a Le Porc Gourmet no hi ha comitè d’empresa, “no hi ha forma de negociació”. Segons Iborra, mitjançant càrrecs intermedis, Clavial, que ha optat per desfer la cooperativa, està pressionant els treballadors perquè siguin baixa voluntària i s’inscriguin a una cooperativa de fora de Catalunya per no haver de complir la llei de cooperatives catalanes. A principis del mes que ve semblaria que passarien a una cooperativa de Lugo.

LA FRASE

Només trobem imposició i manipulació. Fins ara tot ha estat de paraula
Toni Iborra
advocat del col·lectiu càrnies en lluita

Amb una irregularitat total

Els treballadors de Le Porc Gourmet (la majoria d’origen estranger), posen en dubte i denuncien la gestió de les cooperatives a les quals pertanyen. “Se’ls ha demanat documentació comptable perquè hi ha molts indicis que es produeixen moltes irregularitats i perquè la gent no cobra el que hauria de cobrar”, comentava Toni Iborra. A l’última assemblea de Taic es va permetre votar als socis “en condicions deplorables i poc informats i, tot i així, es va guanyar que una persona entrés al consell rector, a la qual no se li ha entregat ni actes, ni documentació comptable ni cap informació”, recordava l’advocat de Càrnies en Lluita. “És una cooperativa que té més de 4.000 treballadors i que funciona amb una irregularitat total”, hi afegia. Els comptes del 2016 no van ser aprovats “ni hi ha voluntat d’aprovar-los”. Aquesta mateixa cooperativa reconeixia haver tingut més de 300 accidents laborals en un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.