Economia

El BCE reduirà les compres de deute a 30.000 milions mensuals i manté els tipus

La mesura s’aplicarà a partir de gener i fins al setembre o més enllà

El banc emissor manté els tipus d’interès al 0%

Espera una inflació de prop del 2%

El Banc Central Europeu (BCE) va decidir ahir reduir les compres de deute públic i privat a la zona de l’euro fins a un volum de 30.000 milions d’euros mensuals a partir de gener del 2018 i durant nou mesos més, la meitat de la quantitat que adquireix actualment. El BCE va informar que deixa la porta oberta per fer canvis en el programa de compra de deute –estímuls monetaris o expansió quantitativa– en el cas que les condicions financeres empitjorin i la inflació no pugi prou. Les compres netes de deute es reduiran i es prolongaran fins a finals de setembre o més enllà, segons el BCE.

El banc emissor preveu la possibilitat de continuar comprant deute fins a una data posterior “si fos necessari i, en tot cas, fins que el consell de govern observi un ajustament sostingut del comportament de la inflació que sigui compatible amb el seu objectiu d’inflació”. “Si les perspectives fossin menys favorables, o si les condicions financeres fossin incompatibles amb el progrés de l’ajust sostingut de la senda d’inflació, el consell de govern està a punt per ampliar el volum i /o la durada d’aquest programa”, segons el BCE.

També va mantenir el tipus d’interès del diner que presta als bancs a una setmana al mínim històric del 0%, nivell en què està des del març del 2016 i en el qual seguirà “un període prolongat” per donar suport a la recuperació de la zona de l’euro. La inflació general en aquest àmbit està actualment en l’1,5%, i la subjacent, que descompta els elements més volàtils com l’energia i els aliments frescos, està en l’1,1%. La inflació general seguirà en el nivell actual fins a finals d’any i es desaccelerarà al començament del 2018, segons els pronòstics del banc emissor europeu.

El president del BCE, Mario Draghi, va explicar en roda de premsa després de la reunió del consell de govern que les decisions preses són “per mantenir unes condicions de finançament molt favorables” a la zona euro perquè encara són necessàries per tal que la inflació pugi fins una mica per sota del 2%, que és el seu objectiu.

Menys bitllets de 500 en circulació

El nombre de bitllets de 500 euros en circulació s’ha situat al setembre en 41 milions, la mateixa xifra que un mes abans, de manera que continua disminuint des que va començar la crisi econòmica i se situa ja en mínims del 2003. Així, l’import dels bitllets de 500 euros es manté en 20.500 milions, després que el BCE decidís deixar de produir-los a finals del 2018, encara que aquest paper seguirà sent forma de pagament legal. La decisió és pel temor que siguin utilitzats per a activitats delictives, com la corrupció o el finançament del terrorisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.