Economia

Gastronomia

Cita amb la cuina excel·lent

Des de demà i fins dimarts, Girona es convertirà en l’epicentre de la gastronomia, amb nombroses activitats, grans cuiners i les novetats de més de 250 empreses

L’eix temàtic serà la gastronomia sostenible i la diversitat culinària

Girona es convertirà a partir de demà i fins dimarts en l’epicentre de la gastronomia. El Fòrum Gastronòmic arriba a la ciutat amb un 30% més de superfície firal, més de 250 empreses del sector que hi presentaran les seves novetats i nombroses activitats paral·leles, en què no faltaran els cuiners més reconeguts del moment.

Joan Roca, Carme Ruscalleda i Paco Pérez són només alguns dels xefs que no es perdran la cita. També hi seran Andoni Luis Aduriz, Marcos Morán, Paco Morales, Rodrigo de la Calle, Javier Olleros, Iago Pazos i Marcos Cerqueiro, Ricard Camarena, la brasilera Roberta Sudbrack i el londinenc Isaac McHale. Tots ells faran demostracions o xerrades sobre cuina.

De fet, l’eix temàtic en el fòrum d’aquest any és la gastronomia sostenible i la diversitat culinària. És per això que el territori convidat és la regió portuguesa de Tâmega e Sousa, que disposarà d’un estand dins l’espai firal en què es duran a terme diverses activitats com ara degustacions de l’anomenat vinho verde i d’altres productes típics d’aquesta regió gastronòmica.

A més de la cuina, els amants del vi també tindran un espai propi, el Fòrum Vi, que inclourà diverses sessions de sommeliers com ara Josep Roca, d’El Celler de Can Roca; Eva Pizarro, de Fierro, i Ester Bachs, de Vadevi.cat. En aquest últim cas, per exemple, es farà un tast dels premis Vinari 2017.

Pel que fa al servei de sala, també tindrà el seu moment amb una sessió pròpia en què participaran experts d’alguns dels millors restaurants com ara Guillermo Cruz (Mugaritz), Pablo Sacerdotte (ABaC) i Toni Gerez (Castell de Peralada).

A banda de totes les sessions de cuina en directe, el Fòrum Gastronòmic també oferirà diverses jornades professionals, com el Fòrum Empresa –en col·laboració amb l’empresa Vilar Riba i la Cambra de Comerç de Girona–, en què es tractaran aspectes com, per exemple, les reserves als restaurants.

Pel que fa als expositors, s’hi podran trobar més de 250 empreses, sobretot de Catalunya, tot i que també n’hi haurà d’espanyoles, italianes, franceses i belgues. Els sectors aniran des de la distribució i la producció d’aliments i begudes fins al foodservice, l’equipament i la maquinària. Totes les companyies presentaran les últimes novetats en un fòrum que, en la darrera edició, va congregar més de 24.000 persones, entre ponents, expositors i visitants professionals.

Guardons

Premis i concursos durant els tres dies

Al llarg dels tres dies que durarà el Fòrum Gastronòmic, es faran concursos i s’atorgaran diversos guardons com ara els premis InnoFòrum, patrocinats per la Cambra de Comerç de Girona i Gas Natural Fenosa, que reconeixeran el producte més innovador, el sabor més original i l’envàs més creatiu; de moment, ja hi aspiren divuit candidats. També es lliuraran els premis Josep Mercader, que aquest any seran per a Núria Bàguena, en la categoria de divulgació; Toni Gerez, en la de sala; Albert Grassot, en la de productor, i Benvingut Aligué i Jaume Font, en la de cuina. El fòrum també celebrarà la final del premi Plat Favorit dels Catalans.

Àgora

Un espai dedicat als oficis alimentaris

El Fòrum Gastronòmic també dedicarà un espai, l’Àgora, als oficis alimentaris. S’hi faran sessions al voltant del pa, dels formatges, dels embotits, de les fruites i verdures, dels vins i els licors i de les conserves de mar. Aquestes sessions estaran presentades per Pep Nogué i se celebraran al llarg dels tres dies.

Els consolidats

Cuiners reconeguts en sessions matinals

El programa del fòrum també tindrà tres sessions matinals consecutives a càrrec de cuiners consolidats. Demà serà el torn dels cuiners gironins Pere Planagumà (Rom), Xavier Franco (Les Magnòlies), Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Compartir) i Joan Carles Sánchez (Es Portal). Dilluns, amb el títol La nova cuina catalana, agafaran el relleu Sergi de Meià (restaurant Sergi de Meià), Toni Romero (Suculent), Rafa Peña (Gresca), Víctor Quintillà (Lluerna), Artur Martínez (Capritx) i Albert Raurich (Dos Palillos). L’última sessió, la de dimarts, es titula La nova cuina balear i valenciana i estarà representada per Vicente Patiño (Sati) i Kiko Moya (L’Escaleta) en el cas de la valenciana, i per Felip Llufriu (Mon Restaurant) i Santi Taura (Dins) en el cas de la balear. Per l’auditori i els tallers, també hi passaran Joan Roca, Paco Pérez, Nandu Jubany, Oriol Rovira, Marc Gascons i Damian Allsop.

Espai Catalunya

Els productors artesans gironins hi seran presents

Un dels espais inclosos en el fòrum és Catalunya-Prodeca, en què hi haurà 39 empreses i productors artesans catalans. Anxoves, safrà, galetes bio, cerveses artesanes, formatges, embotits, vermut, vi i cava són alguns dels productes que oferiran les empreses catalanes agrupades sota aquest paraigua del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Entre aquestes 39 empreses, hi trobarem una àmplia representació gironina com ara Ànec dels Pirineus, la Confraria de Pescadors de Palamós, l’Associació d’Empresaris Productors de Venda de Proximitat de Girona i la DOP Fesols de Santa Pau, entre d’altres.

El millor cuiner

Cinc joves cuiners emergents aspiren al premi Cuiner de l’Any

Per primera vegada en el Fòrum Gastronòmic, tots els guanyadors de les sessions anteriors del premi Cuiner de l’Any oferiran una sessió conjunta de cuina com a prèvia al lliurament del guardó d’enguany, que serà entregat demà a la tarda i al qual aspiren cinc joves cuiners que presentaran els seus plats en directe. Els candidats són Albert Mendiola (La Marimorena, de Sant Boi de Llobregat), Àlvar Ayuso (Alvart, l’Escala), Ariadna Julian (Monvínic, Barcelona), Kaya Jacobs (Tossal Gros, Prenafeta) i Sergi Roca (Equilibri, Navata).

El premi reconeix la tasca de cuiners emergents que utilitzen productes de proximitat, que tenen sensibilitat amb les produccions ecològiques, que col·laboren amb els productors locals i que fan difusió d’aquests valors. El guanyador del concurs s’escull a través d’un sistema de votació en línia obert als internautes que es va fer la primera quinzena de novembre. En edicions anteriors, van ser reconeguts Oriol Llavina (El Cigró d’Or), Dani Lechuga (Caldeni), Albert Marimon (La Cava), Albert Ortiz (Axol), Diego Alías (Ca l’Amador) i Vicent Guimerà (L’Antic Molí).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.