Economia

Economia

L’economia catalana creix un 3,4% el tercer trimestre

Millora també en relació amb el trimestre anterior, tot i que una dècima menys del que es preveia, i supera el creixement d’Espanya i la Unió Europea

La construcció augmenta un 6,4% interanual

La demanda interna i les exportacions es van tornar a convertir en decisives per al creixement de l’economia catalana durant el tercer trimestre de l’any. L’activitat econòmica va registrar un increment del 3,4% interanual entre els mesos de juliol i setembre, tot i que, si es compara amb el trimestre precedent, el guany va ser del 0,8%, una dècima menys del que es preveia a principis de novembre. Amb tot, l’economia catalana va créixer més que l’espanyola en el mateix període (3,1%) i va ser més dinàmica que la de la Unió Europea, amb un creixement del 2,6%, que ha estat el més alt dels últims sis anys.

Segons les dades publicades ahir per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el creixement de l’economia durant el tercer trimestre es deu sobretot a l’evolució positiva de la demanda interna, amb un augment del 3,1% interanual (el trimestre anterior havia crescut un 2,6%), però també al saldo dels intercanvis amb l’estranger, amb una aportació del 0,7%. El volum d’exportacions de béns i serveis augmenta un 3,4% i supera el creixement de les importacions en el mateix període (2,5%) i també el consum dels estrangers al territori (9,1%).

L’increment de la demanda interna s’explica pel creixement del consum a les llars (2,7%) i per la formació bruta de capital en béns d’equipament (5,4%), és a dir, la inversió en materials i maquinària. També la formació bruta de capital en construcció va mantenir una forta activitat, amb una variació del 4,6% d’un any a l’altre, mentre que el consum de les administracions es va mantenir estable en el 2,2%. De fet, el valor afegit brut registrat en l’oferta en el sector de la construcció va ser el més dinàmic, amb un creixement del 6,4% interanual. L’Idescat recorda que és el sector amb el creixement més gran, que ha mantingut aquest lideratge al llarg de tot l’any i que ha accelerat l’activitat aquest tercer trimestre. El creixement registrat per la indústria és important (3,7%), perquè supera en nou dècimes el del trimestre anterior (2,8%). Entre les branques industrials més dinàmiques en el període estudiat, hi ha la química, els productes metàl·lics i la fabricació de maquinària. Els serveis també registren una notable activitat econòmica, amb un creixement del 3,1% i amb xifres del 3,3% en comerç, transport i hostaleria.

Deute públic

D’altra banda, l’endeutament de Catalunya en el tercer trimestre s’ha situat en 76.831 milions d’euros, cosa que suposa 108 milions més que el segon trimestre (un 0,14% més) i 2.415 milions més que el tercer trimestre de l’any passat (un 3,25% més), segons va publicar ahir el Banc d’Espanya. L’endeutament de totes les comunitats autònomes es va situar en 284.407 milions d’euros –el 24,7% del PIB espanyol–, la qual cosa representa un increment interanual del 4,3%.

LA XIFRA

0,14
per cent
ha crescut l’endeutament públic català de juny a setembre en relació amb el segon trimestre de l’any.

Foment reclama diàleg i seguretat jurídica

Segons la patronal catalana Foment del Treball Nacional, l’evolució econòmica a Catalunya ha tingut durant el 2017 dues etapes ben diferenciades. Ho explicava ahir en una trobada de Nadal amb periodistes el president de l’entitat, Joaquim Gay de Montellà. “La primera meitat de l’exercici ha registrat un creixement molt intens, mentre que la segona part de l’any, que ja va començar abans de l’estiu, ha estat molt diferent”, explicava. Amb tot, reconeixia que “l’economia, globalment, va bé”. “Vivim un dels millors moments de l’economia dels últims 50 anys. Ho hem d’aprofitar i no perdre aquesta oportunitat”, deia.

En aquest sentit, la patronal reclama seguretat jurídica i diàleg al govern que surti de les urnes en les eleccions de la setmana vinent. “Esperem que, a partir del 21-D, aquesta inseguretat jurídica que s’ha instal·lat quedi absolutament oblidada amb la formació d’un govern que recuperi el diàleg, la negociació i el pacte”, subratllava. De fet, Gay de Montellà posava com a exemple l’entesa entre sindicats i patronal en termes de negociació col·lectiva per il·lustrar que es pot arribar a un consens encara que les parts tinguin plantejaments contraris. “Els empresaris volem estabilitat política i seguretat jurídica. No buscar camins de diàleg seria una irresponsabilitat que estem segurs que no es produirà”, va assegurar. Gay de Montellà es va mostrar partidari de fer un referèndum pactat “de cara al 2019 o al 2020”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.