Política

MARISA MATIAS

Eurodiputada d'Esquerra Unitària Europea

“És contradictori fer eleccions amb l’autogovern suspès”

Presos · “Feia molts anys que no vèiem gent a la presó per motius polítics, a la UE”

Candidata a les presidencials de Portugal pel Bloc d’Esquerres fa poc més d’un any, Marisa Matias, va obtenir els millors resultats que cap dona hagi aconseguit mai en la cursa per a la presidència. Una candidatura que va combinar amb la seva feina com a eurodiputada de l’Esquerra Unitària Europea a l’eurocambra, on té especial interès per la situació de drets humans i els afers socials dins i fora de la UE.

Li sorprèn el fenomen de l’independentisme a Catalunya?
No, sincerament. Aquest moviment fa molt de temps que s’està cultivant perquè no hi ha hagut diàleg en absolut. El problema entre Catalunya i l’Estat espanyol fa segles que dura, i en els últims anys hem pogut veure que alguna cosa estava a punt de passar.
A què ho atribueix?
La gent no se sent considerada i les autoritats no tenen en compte els seus problemes específics.
Va més enllà del nacionalisme?
Crec que no necessàriament és només un plantejament independentista, sinó també el plantejament de tots aquells catalans que volen expressar-se en llibertat i no ho poden fer.
El 21-D té garanties?
És molt inusual fer eleccions amb representants polítics a la presó. Un pas crucial per a unes eleccions normals seria l’alliberament dels presos. També és difícil entendre com es poden fer aquestes eleccions quan l’article 155 està vigent. És contradictori fer eleccions autonòmiques amb l’autogovern suspès.
Hi ha raons per fer una observació internacional?
En l’últim referèndum hi va haver observadors, tot i que no estaven reconeguts. L’observació internacional és un procediment normal i, per tant, també ho seria per a un moment no tan normal com aquest. Ara bé, tenir una missió d’observació formal és diferent.
Són unes eleccions atípiques a la UE?
Feia molts anys que no vèiem gent a la presó per motius polítics, a la Unió Europea. Una cosa és empresonar personalitats polítiques per corrupció, i una altra és que per visions polítiques estiguin a la presó.
Pablo Iglesias diu que no són presos polítics. Hi està d’acord?
No. Crec que hi ha una diferència entre tenir polítics a la presó i els presos polítics. El nostre ex-primer ministre Sòcrates va anar a la presó per corrupció i malversació de fons públics. Però quan hi ha aquesta tensió en un estat i adoptes mesures radicals, llavors estem parlant de presos polítics. Poden estar d’acord amb la llei, però hi ha moltes maneres de gestionar un fet com aquest que no passen per posar polítics a la presó.
Està satisfeta amb el rol de l’esquerra espanyola en la crisi?
Fa tot el que cal i intenta unir i fer un projecte comú. Les propostes del front d’esquerres a Catalunya són més que raonables quan fan una crida per un procés constituent, la revisió de la Constitució del 78, així com per fer un referèndum amb totes les garanties.
Què hauria de passar després del dia 21-D?
Catalunya està en joc. Però aquest problema és transversal per a l’Estat espanyol i no es resoldrà només amb les eleccions. Cal fer grans passos polítics pel que fa a la reforma de la Constitució i a la negociació d’unes millors condicions per viure junts.
Cal un altre referèndum?
En els últims anys s’ha intentat fer-lo sense èxit per la falta de reconeixement i per la violència, especialment l’1-O. Tothom al món té dret a exigir un referèndum a les autoritats. En aquest sentit, garantir aquest dret a expressar-se podria ser un primer pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.