Editorial

editorial

La pime catalana entra en el món dels antibiòtics

Les autoritats sanitàries mundials han alertat de les conseqüències per a la humanitat de la resistència dels bacteris als antibiòtics existents

Els petits laboratoris assumeixen el repte de crear nous antibiòtics davant la resistència creixent dels bacteris. Aquesta és l’essència del focus que presenta aquest mes L’Econòmic. La resistència als antibiòtics és una greu amenaça per a la salut mundial, cada any moren 700.000 persones a tot el món (2.500 a tot l’Estat) pel fet que els medicaments s’han tornat menys efectius per eliminar els patògens resistents. En vista d’aquest escenari les autoritats sanitàries mundials han alertat de les conseqüències per a la humanitat. El problema de fons és que no hi ha nous antibiòtics perquè molts dels existents estan exposats a la multiresistència, fet que provoca una disminució de l’eficàcia desitjada per a la qual van ser creats. Hi ha diversos factors que han menat cap a aquest camí. La sobreutilització dels antibiòtics és un dels aspectes que més hi han influït. Els microorganismes s’han fet resistents, falten proves ràpides per diagnosticar adequadament i el més greu és que no hi ha nous antibiòtics per fer front als bacteris.

En vista d’aquest problema, que bàsicament és perquè els grans laboratoris van deixar d’invertir en aquest camp perquè no veien el retorn dels guanys, la micropime s’ha posat les piles i entra, amb força, en la col·laboració amb multinacionals del sector per aconseguir aquests fàrmacs alternatius. En el reportatge que obre la publicació expliquem el cas de diverses iniciatives menades per empreses mitjanes catalanes que avancen en aquest món per aprofundir en l’erradicació de patologies produïdes per bacteris resistents. Per tant, el sector salut tindrà l’oportunitat d’aprofundir en el camp de la recerca i així ampliar les vies per fer més grans les empreses i per tant el negoci. Catalunya lidera a l’Estat aquesta col·laboració i també disposa de professionals de primer nivell tant en institucions internacionals com en laboratoris de casa nostra que tiren endavant la creació de nous fàrmacs.

Cal fer una crida a l’administració perquè ajudi les iniciatives que comencen i que la ciutadania no faci un ús abusiu dels antibiòtics, que són molt necessaris, com per exemple en tot allò referit al càncer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.