Economia

UdP vol mesures urgents per als afectats pel tornado

El sindicat agrari avalua que els danys tindran un cost de milers d’euros

Unió de Pagesos demana a les administracions de Catalunya i l’Estat espanyol que adoptin mesures urgents per restablir l’activitat agrària a les granges i els conreus afectats pel tornado de 7 de gener passat. El sindicat reclama l’establiment d’ajudes per refer els danys de les explotacions agropecuàries i masies, i també ajuts per a la reparació, rehabilitació i reconstrucció dels habitatges, mesures fiscals com ara l’adequació dels mòduls de l’IRPF a la pèrdua de producció, exempció de l’IBI i de quotes a la seguretat social agrària durant un any. A més, UdP demana que la Generalitat articuli línies de crèdit com ara ajuts de l’Estat per compensar pèrdues de rendes futures o de béns productius ocasionats pels desastres naturals. El sindicat insisteix en la necessitat de portar a terme aquestes mesures amb celeritat i de manera justa, i critica que els ajuts establerts per les administracions per als afectats dels incendis del 2012 a l’Alt Empordà eren tan restrictius que finalment gairebé ningú va optar per acollir-s’hi.

El sindicat, que ha visitat aquesta setmana granges i conreus afectats de l’Alt Empordà, també demana a les empreses asseguradores la màxima celeritat i rigor a l’hora de fer les valoracions dels danys, que avalua en milers d’euros, tot i que els pèrits encara treballen en aquest aspecte.

D’altra banda, ahir dijous es va celebrar una reunió a la qual van assistir els ajuntaments afectats, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà per abordar la situació. La Diputació ja havia anunciat dimarts que es comprometia a estudiar línies d’ajut per fer front a les reparacions dels espais públics malmesos i ara el Consell s’ha ofert als consistori per fer-se càrrec de la neteja de les restes d’amiant que han quedat de les cobertes malmeses pel vent.

Segons ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies, l’alcalde de Cistella, Enric Gironella, el Consell contractarà una empresa externa perquè retiri amb totes les garanties aquest material contaminant. En paral·lel, s’estan fent gestions i tràmits per demanar la declaració de “zona catastròfica” en coordinació amb el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.