Economia

Immobiliari

Nova tendència o només anècdota?

Pagar el pis amb bitcoins

Una immobiliària de Tarragona ha tancat el primer acord entre propietari i comprador per fer el pagament d’un habitatge amb aquesta moneda

Admeten que cada cop els fan més consultes sobre les monedes virtuals i recorden que caldrà registrar la compra en euros

Ho veuen encara com una excepció i mostren dubtes sobre les possibilitats de futur

El desconeixementde la moneda entre la majoria de la gent marca la falta de confiança que genera

Venut a Tarragona el primer pis pagat amb bitcoins. Aquest titular d’aquesta setmana referit a la venda d’un habitatge a la plaça Imperial Tarraco per 40 bitcoins (o, al canvi actual, uns 550.000 euros) sens dubte crida l’atenció, i ha suscitat molt d’interès. Però fins a quin punt aquest cas és una simple anècdota o el primer exemple d’una nova tendència? Per Víctor Monreal, director executiu de l’agència Mr. Piso de Tarragona i artífex d’aquesta primera operació, l’èxit d’aquest primer acord és simptomàtic del que ha d’arribar, i de fet la immobiliària ja ha posat a la venda un segon pis a la mateixa ciutat que admet el pagament amb aquesta moneda virtual: “Es tracta d’una propietària amb cultura financera, extreballadora d’un banc, que ha optat per aquesta via per fer més atractiva l’operació”, explica Monreal.

Al portal immobiliari Idealista, però, encara es miren aquesta possibilitat més aviat com una excepció. Ho fan així perquè, del milió i mig d’anuncis de propietats en venda que acumulen al conjunt de l’Estat, tan sols nou preveuen l’opció de pagament amb bitcoins, un pes insignificant encara. Una visió que comparteix el portal Pisos.com, que encara no ha notat l’entrada d’aquesta mena d’ofertes. Segons el seu responsable d’estudis, Ferran Font, és massa aviat per especular sobre el recorregut que poden tenir aquesta mena d’operacions: “Només el temps aclarirà si tenen acceptació o no.” En tot cas, per Font, el problema ara mateix és que no hi ha regulació sobre el tema, i això, diu, “provoca respecte en el consumidor, al marge que la majoria d’aspectes relacionats amb els bitcoins, com ara el tipus de canvi i les qüestions relacionades amb la fiscalitat, són un absolut misteri, no només per als particulars, sinó també per a la majoria de professionals”.

Una nova bombolla?

De fet, per Gonzalo Bernardos, professor i responsable del màster en el sector immobiliari de la Universitat de Barcelona, la cosa no anirà més enllà d’un titular vistós, precisament per aquest punt d’inseguretat: “El sector immobiliari és extremament conservador i no crec que les agències grans es llancin a fer aquesta mena d’operacions amb una moneda que no deixa de ser un exponent d’una nova bombolla.” Una bombolla que ha generat importants beneficis a aquells inversors que hi van apostar fa uns anys i que avui veuen com aquest actiu virtual s’ha disparat. Només en els darrers dos anys, ha guanyat un 4.000% i avui la seva cotització es mou al voltant dels 12.500 euros.

Per això tampoc és estrany que entre el col·lectiu de notaris es parli d’un interès creixent entre els clients. Així ho explica Ramón Vázquez, notari d’una firma de Badalona, que admet que “molta gent” els truca “per fer consultes i preguntes sobre el tema”, tot i que hi afegeix que de moment no han registrat cap operació. De fet, Vázquez recorda que, malgrat que l’acord en una compravenda immobiliària es faci amb aquesta moneda virtual, un cop el comprador i el venedor seguin a la taula del notari tot s’haurà de traduir a euros, “perquè ha de quedar registrat en una moneda de curs legal”, i això al final pot convertir la transacció més en una permuta (un intercanvi de béns) que en una compra tradicional. Vázquez recorda també que ja fa dos anys es va constituir una societat a Madrid fent servir una moneda virtual, però caldrà veure si aquestes experiències proliferaran. Un punt a favor de pensar que això podria passar, explica, “és que hi ha un perfil d’inversors que tenen bitcoins i que han vist com n’augmentava el valor, i ara busquen operacions per fer-los líquids”. I alhora, per al venedor, tenir accés a un valor que viu en un núvol també resulta atractiu, si bé, per Bernardos, precisament el risc en aquest context “és pensar que aquest valor només pot continuar pujant i que es podria revalorar aquest any com ho va fer l’any passat, i això no és realista”.

En tot cas, els experts de Gestha (el sindicat d’inspectors d’Hisenda) recorden que les implicacions fiscals per a operacions amb bitcoins són les mateixes i que el fet d’esquivar el banc per fer el pagament no vol dir que aquell que compra no hagi de justificar l’origen de les monedes virtuals que fa servir per a la transacció. A més, qui faci la desinversió de bitcoins haurà de tributar pels guanys que li aporti la revaloració respecte a quan va adquirir la moneda. Els dubtes, però, s’acumulen sobretot a l’hora de concretar l’intercanvi. Per Vázquez, el fet de no disposar d’una legislació pròpia per a les monedes virtuals no ajuda a tenir la seguretat que molts compradors i venedors volen.

Mentre els dubtes es multipliquen, però, el responsable de Mr. Piso veu un avantatge clar darrere d’aquesta mena d’operacions, ja que permeten “obrir la porta a un perfil de comprador inversor que pot ser molt interessant per al propietari”. Monreal accepta que encara falta “molta pedagogia” per donar a conèixer aquestes operacions, però està convençut que tot plegat no quedarà en una senzilla anècdota: “Som els primers, però no vol dir que no n’hagin d’arribar més després. L’ús de les monedes virtuals està guanyant terreny, fins i tot com una opció per a les empreses per finançar els seus plans de creixement. Ben segur que veurem molts més exemples de com es va introduint en altres aspectes de l’economia.”

Moneda d’or
El bitcoin va néixer el 2009, tot i que se’n desconeix la identitat del fundador. Va ser la primera moneda virtual, que no queda sota el control de cap govern ni de cap banc central, ja que té un sistema d’emissió descentralitzat que permet fer pagaments digitals a través de codis xifrats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.