Opinió

La reforma de la llei prohibirà embargar mascotes

La modificació suposa canviar l’estatus jurídic que fins ara tenien els animals, reconeixent que per les seves qualitats no poden ser tractats com a mers objectes en les diferents situacions previstes en la legislació civil. Per tant, en casos de nul·litat, separació o divorci, es contempla el pacte sobre els animals domèstics

El Congrés dels Diputats està tramitant aquests dies una proposició de llei de modificació del Codi Civil sobre el règim jurídic dels animals que va ser presentada pel Grup Parlamentari Popular i que una vegada hagi estat aprovada per les Corts suposarà un gran canvi pel que fa als drets dels animals i en particular de les mascotes, ja que els animals no es podran hipotecar ni embargar. La proposició de llei presenta nombrosos articles i pretén incorporar al dret positiu espanyol preceptes nous en la protecció dels animals domèstic, en el Codi Civil, la Llei Hipotecària i la Llei d’Enjudiciament Civil, i està tenint una excel·lent acceptació entre els diputats. El passat 13 de desembre tots els grups parlamentaris van votar a favor de la presa en consideració de la proposició de llei, que va obtenir el 100 per cent de vots afirmatius sobre els emesos; dit d’una altra manera, va haver-hi 340 vots afirmatius dels 340 diputats presents a l’hemicicle.

La proposició de llei impulsada pel PP busca, en primer lloc, eliminar la cosificació jurídica dels animals i que aquests siguin considerats com a éssers vius dotats de sensibilitat, seguint l’exemple d’alguns països del nostre entorn com Alemanya, França, Àustria, Suïssa i Portugal, en els quals els animals ja no són considerats com a tals.

La tramitació de la proposició haurà de seguir el camí parlamentari i actualment està en la fase d’esmenes. No obstant això, malgrat les modificacions que han anunciat algunes formacions, el suport que ha obtingut la futura llei de tots els partits pronostica que sortirà publicada en el BOE.

Canvi jurídic.

La reforma suposa canviar l’estatus jurídic que fins ara tenien els animals, reconeixent que per les seves qualitats no poden ser tractats com a mers objectes en les diferents situacions previstes en la legislació civil. Per tant, en casos de nul·litat, separació o divorci, es contempla el pacte sobre els animals domèstics i que s’assentin els criteris sobre els quals el jutge ha de prendre la decisió sobre a qui lliurar la cura de l’animal, i l’autoritat judicial confiarà els animals de companyia a un o tots dos cònjuges, atenent l’interès dels membres de la família i el benestar de l’animal, podent preveure’s el repartiment dels temps de gaudi si fos necessari. A més, el jutge determinarà la forma en què el cònjuge al qual no s’hagin confiat pugui tenir-los en la seva companyia, així com també les mesures cautelars convenients per conservar el dret de cadascun. D’igual manera, pel que afecta a la hipoteca, una modificació de l’article 111 de la Llei Hipotecària incorpora un nou apartat que estableix literalment que: “Primer. Els animals col·locats o destinats en una finca dedicada a l’explotació ramadera, industrial o d’esbarjo. No cap el pacte d’extensió de la hipoteca als animals de companyia.”

Així mateix, amb els canvis que la proposició de llei pretén introduir en la Llei d’Enjudiciament Civil (LEC) es pretén que els animals no puguin ser embargats pels deutes dels seus amos com si d’un vehicle o d’una motocicleta es tractessin. D’aquesta forma, les mascotes dels morosos no seran embargables perquè els creditors puguin cobrar els seus crèdits. La modificació de l’article 605 de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil, farà que aquest precepte quedi redactat com segueix: “No seran en absolut embargables: 1r Els animals de companyia, sense perjudici de l’embargabilitat de les rendes que aquests puguin generar.” Per tant, si un morós té una parella de gossos de raça d’elevat valor econòmic i aquests han tingut cadells, els creditors no podran embargar-los per cobrar els seus crèdits al morós, com es pot fer ara.

Crisi matrimonial.

Un altre punt és una important modificació del Codi Civil en les normes relatives a les crisis matrimonials, preceptes destinats a concretar el règim de custòdia dels animals de companyia. Per tant, en casos de nul·litat, separació o divorci, es contempla el pacte sobre els animals domèstics i que s’assentin els criteris sobre els quals el jutge ha de prendre la decisió de a qui lliurar la cura de l’animal, i l’autoritat judicial confiarà els animals de companyia a un o tots dos cònjuges, atenent l’interès dels membres de la família i el benestar de l’animal, i podrà preveure’s el repartiment dels temps de gaudi si fos necessari. A més, el jutge determinarà la forma en què el cònjuge al qual no s’hagin confiat pugui tenir-los en la seva companyia, així com també les mesures cautelars convenients per conservar el dret de cadascun.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.