Societat

Gabriel Fernàndez i Miriam Ferràndiz

Regidor d’Acció Social i regidora de Drets Civils i Gènere de l’Ajuntament de Sabadell

Volem acollir i per això acollim

Cada dia desenes de persones intenten arribar a un país europeu amb l’esperança d’un futur millor. En alguns casos fugen de la guerra i de l’opressió de tot tipus (religiosa, sexual, nacional, ètnica...), i demanen un refugi que, malauradament, i per a la nostra pròpia vergonya com a éssers humans, no som capaços de donar. La nostra ciutat, Sabadell, es va proclamar ciutat acollidora, precisament per fer visible el nostre compromís de donar refugi a les persones que es veuen empeses a abandonar-ho tot i no tenen on anar.

En altres casos, el motiu de la fugida de les persones no és la guerra, sinó l’intent de fugir de la pobresa i d’aconseguir una oportunitat i un futur que no tenen als països d’origen. Així van arribar a Catalunya l’any passat 1.489 menors d’edat estrangers, que venen sols i que sumen, a la duresa de la seva experiència, un futur incert a casa nostra. L’increment és una tendència constatable i evident, i és que des del mes de juliol s’està produint una arribada a Catalunya de nois i noies estrangers menors d’edat no acompanyats i sense referents familiars que està superant àmpliament la xifra d’altres anys, i continua creixent. Evidentment que cal fer totes les anàlisis i discussions i dirimir les responsabilitats d’aquesta situació que no dubtem de qualificar d’emergència. Es tracta d’una situació excepcional, d’una crisi migratòria molt greu, que requereix la implicació de tothom (administracions d’àmbit estatal i europees, Generalitat i entitats socials), però també és imprescindible i ens cal la implicació dels ajuntaments. Tenim una situació en l’àmbit de país que fa necessari que tots i totes ens arremanguem i posem recursos per fer-hi front. Només amb treball en xarxa, transversal i generós ens en sortirem com a societat i país.

A Sabadell som una ciutat que tenim una llarga experiència en el treball cooperatiu entre l’Ajuntament i un potent teixit associatiu i entitats del tercer sector que atresorem. Som una ciutat amb valors molts clars des de sempre. I per això hem estat la primera ciutat de Catalunya que ha ofert implicació i col·laboració a la DGAIA, veient aquesta preocupant problemàtica. La col·laboració és humil i senzilla: l’Ajuntament ha gestionat poder oferir a la DGAIA quinze places de suport, amb la previsió d’ampliar-les fins arribar a les vint, a l’Alberg de Joventut de la ciutat.  La proposta té la col·laboració i intervenció de la Fundació IDEA, que farà el seguiment dels nois i noies, en coordinació amb els professionals de la regidoria d’Acció Social i el suport d’altres departaments municipal, com ara la regidoria de Drets Civils i Gènere i especialment l’àmbit de Joventut. Durant el temps que cada menor romandrà a l’alberg, es realitzarà el diagnòstic tècnic de la seva situació i s’elaborarà la seva proposta definitiva de protecció, acompanyats per educadors en tot moment.

Volem atendre aquests nois i noies de manera integral i durant aquesta estada temporal a la nostra ciutat hem d’ajudar-los a encarar el seu futur. No els podem abandonar, ni volem per inacció o inhibició convertir-nos en mers espectadors d’una realitat que exigeix ser transformada. Perquè els nostres millors discursos sempre seran els nostres fets, i el nostre compromís, com a ciutat acollidora, és donar a aquests menors l’oportunitat de pertànyer a la nostra societat, al nostre país i a la nostra República.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.