Economia

habitatge

El preu dels pisos de nova construcció augmenta un 30%

Les segones residències a l’Empordà i la Cerdanya fan augmentar la mitjana a la demarcació

L’augment també és degut a l’auge del comprador estranger

Pel Gremi de Promotors, la recuperació és “més lenta”

El preu de venda d’un habitatge plurifamiliar a les comarques gironines se situa en 200.752 euros, cosa que representa un 27,5% més que fa un any. Aquest augment de gairebé un 30% del preu dels pisos de nova construcció a la demarcació s’atribueix en bona mesura a la pressió turística encapçalada per les comarques de l’Empordà i la Cerdanya, que desequilibren la balança a l’alça. Així es recull en l’estudi del Gremi de Promotors presentat ahir, que se centra en l’oferta d’habitatges de nova construcció a Catalunya l’any 2017 amb un treball de camp centrat en el mes de desembre de l’any passat.

Venda sobre plànol

El document del Gremi de Promotors recull que, arreu de la demarcació, a finals de l’any passat hi havia 898 habitatges nous (sumant-hi pisos i cases) que estaven en venda. D’aquests, 588 ja tenien l’obra acabada. Però els 310 restants (és a dir, un 43,8%) encara s’estaven construint. Per comarques, on hi ha més promocions d’obra nova és a la Selva (58 promocions), seguida del Baix Empordà (57) i el Gironès (55). On hi ha menys promocions és al Pla de l’Estany (16), seguida del Ripollès (12) i la Garrotxa (13). Amb aquestes dades, l’estudi posa en relleu que, quan es parla d’obra nova, a la demarcació hi conviuen dues realitats. Per una banda, aquelles promocions que fa anys que estan acabades, coincidint amb l’inici de la crisi, i no es venen, “un estoc que estava en mans de la banca o de la Sareb ”, segons va recalcar Lluís Marsà, president de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), ahir en la roda de premsa. Per contra, hi ha altres promocions de nova construcció, que s’aixequen de nou, amb tots els nous requisits d’eficiència energètica i millores en les qualitats, que es compren sobre plànol. El Gremi de Promotors assegura que la recuperació del sector va per llarg i “és més lenta” del que preveien. De fet, arreu de Catalunya, l’any passat preveia que es començarien a construir més de 12.000 habitatges nous. I han estat 11.340.

El Gremi de Promotors va presentar ahir les dades gironines, que mostren aquest desequilibri territorial. Segons aquesta anàlisi comarcal, a la demarcació gironina el preu de venda mitjà (incloent-hi habitatges unifamiliars i plurifamiliars) és de 348.452 euros, un 87,1% en comparació amb l’any 2016. Aquesta mitjana és condicionada a l’alça per la pressió, motivada per l’atractiu turístic que té, sobre el nombre d’habitatges i sobre el preu de la comarca del Baix Empordà (3.823 euros el preu de venda per metre quadrat útil), un 29% més, seguida de la Cerdanya (2.951 euros), que representa un 17,5% més, i l’Alt Empordà (2.518 euros), amb un increment del 26,8%. Amb els preus per metre quadrat útil més baixos se situarien les comarques del Ripollès, el Pla de l’Estany i la Garrotxa.

L’estudi també posa de manifest l’atractiu turístic de Girona, sobretot la zona del Barri Vell, amb l’auge dels pisos turístics que atrauen compradors estrangers. Segons l’estudi presentat ahir pel Gremi de Promotors, a la ciutat de Girona el nombre d’habitatges en venda era de 45: en concret, 42 situats en blocs de pisos i tres cases. Pel que fa al preu de venda d’un pis d’obra nova, amb una superfície mitjana de 76,9 metres quadrats, a Girona és de 214.370 euros, gairebé un 3% més (2,9%) que l’any 2016, quan el preu de venda era de 208.240 euros.

LES XIFRES

251
promocions
de nova construcció en oferta hi ha a la demarcació.
898
habitatges
en total hi ha en venda, només de nova construcció.
31
per cent
d’aquestes promocions estan en venda.

L’assignatura pendent del sector: la rehabilitació

G. Busquets

El sector de la construcció ha vist en la rehabilitació la gran punta de llança per a la recuperació del sector. Amb les xifres presentades ahir, només hi ha un 0,6% dels habitatges en rehabilitació integral, una xifra considerada “residual” pel president de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Lluís Marsà.

Per comarques, la rehabilitació integral només és present a les comarques de la Cerdanya (2), el Gironès (2) i la Selva (1). El president del Gremi de Promotors de Girona, Josep Maria Coll, va assenyalar que són dades poc representatives de l’impuls que hauria de representar la rehabilitació per al sector, centrada especialment a evitar “la degradació dels nuclis antics de les ciutats”.

En aquest sentit, el percentatge de rehabilitació integral a tot Catalunya és del 3,6%, una xifra que també es pot considerar baixa, i que es concentra sobretot a la comarca del Barcelonès, on hi ha 33 de les 53 promocions registrades al país.

El president de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Lluís Marsà, també va fer una crida a la normalització del sector, que implica millorar les condicions laborals dels joves, a més de facilitar l’accés al crèdit de la banca, perquè puguin accedir a la compra d’un primer habitatge. El Gremi de Promotors aposta també per fomentar el mercat de lloguer. Així, amb el Ministeri d’Habitatge, s’ha proposat un pla de mesures i d’ajuts per a l’habitatge de lloguer, com ara un ajut de 300 euros per metre quadrat útil.

Qualitats: calefacció i parquet

L’estudi del Gremi de Promotors de Girona també destaca les qualitats i els equipaments dels habitatges de la demarcació. En primer lloc, hi ha la calefacció (93,2%), seguida del parquet (38%), la placa de cocció vitroceràmica (30,5%), els armaris encastats (24,9%) i la bomba de fred (22,3%). De totes maneres els percentatges són desiguals: la calefacció arriba al 100% a la comarca del Pla de l’Estany i al 53,8% a la Garrotxa. El parquet va del 82,5% al Ripollès al 25,5% al Gironès. La placa de cocció vitroceràmica és present en el 63,8% dels habitatges al Ripollès i, a l’altre extrem, en el 4,9% a la Cerdanya. Pel que fa als equipaments, els més freqüents són l’ascensor, el traster i la zona enjardinada. El primer és present al 93,8% dels habitatges del Ripollès. En el cas del traster es troba per sobre del 60% a les comarques del Ripollès (65,4%) i el Gironès (62,9%). Destaca la zona enjardinada a les comarques de la Cerdanya (present en un 76,9%), el Pla de l’Estany (75%) i el Ripollès (72,8%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.