Economia

BBVA retalla al 2,1% la previsió de creixement per a Catalunya

Creu que els efectes de la incertesa política han tingut un “efecte limitat” en l’economia catalana però modera de nou l’estimació per al 2018

Xifra en 136.000 els llocs de treball que es crearan

El servei d’estudis del BBVA reconeix que potser haurà de corregir a l’alça les previsions de creixement econòmic per al 2018 a Catalunya, que ha tornat a retallar ara fins a un moderat 2,1%, però considera que la incertesa política fa difícil preveure quin serà l’escenari final. Amb tot, reconeix un “efecte limitat” dels fets succeïts al mes d’agost i a l’octubre, segons assenyalava ahir en la presentació a la premsa Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research. De fet, calcula que l’economia catalana es va desaccelerar entre una i dues dècimes a partir de la segona meitat del 2017 i creu que el PIB creixerà un 0,5% en el primer trimestre de l’any, si bé les dades disponibles fins al moment ja indiquen que potser s’haurà de corregir a l’alça fins al 0,7%. I és que el BBVA obre la porta a una millora de les previsions si factors com l’afiliació a la Seguretat Social o les exportacions mantenen una tendència positiva i la situació política tendeix a estabilitzar-se. “El primer trimestre del 2018 no mostra un alentiment superior; s’està creant ocupació a un ritme sòlid i el creixement podria ser superior a les previsions si es manté el mateix ritme i si les exportacions es comporten com en l’última part de l’any”, reconeixia Cardoso. També la indústria està funcionant bé, opina.

Segons l’entitat, l’economia catalana continuarà el seu procés de desacceleració i després de créixer un 3% durant el 2017, preveu pujades del 2,1% el 2018 i del 2% per al 2019; per sota del que preveu per al conjunt espanyol, del 2,5% per al 2018 i del 2,3% per al 2019. Amb tot, se sumaran així cinc anys d’expansió econòmica a Catalunya i durant els exercicis del 2018 i 2019 es crearan fins a 136.000 llocs de treball i la taxa d’atur es reduirà des del 12,6% fins al 9,6%.

L’entitat enumera algunes dificultats per al creixement econòmic, entre les quals hi ha la incertesa política, l’esgotament dels impulsos a la demanda interna i els pitjors resultats del sector turístic, entre altres factors per la seva maduresa, o, com deia ahir Cardoso, per “l’esgotament de l’estructura de la capacitat de creixement”. Quant als efectes dels atemptats de Barcelona i Cambrils en l’arribada de visitants, l’entitat considera que ha tingut un efecte relativament limitat i creu que les pernoctacions d’estrangers van disminuir un 2% respecte al que hauria passat en un escenari normal.

LA XIFRA

2
per cent
més de visitants hauria rebut Catalunya si no hagués patit els atemptats del mes d’agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.