Economia

subministrament de llum i gas

tarifes

El preu de la llum i el gas a Espanya ha augmentat un 66,7% en deu anys 

La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, ha demanat aquest dimarts reduir l’IVA en les factures d’energia de les llars i ha denunciat que el preu del gas i la llum ha augmentat un 66,7% en els últims deu anys, mentre que l’IPC ha crescut un 14,7% en el mateix període.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha presentat avui a Barcelona l’informe “El preu de l’energia, factor clau en l’augment de la pobresa energètica”, que revela que Espanya és l’estat de la UE amb un major creixement de preus del gas per a consumidors domèstics, més del 70% des de l’any 2010. Alsina ha reivindicat que “l’energia és un dret fonamental i un requisit indispensable per poder viure dignament i satisfer els drets bàsics”. 

La directora de l’associació Ecoserveis i autora de l’informe, Marta García, ha remarcat que el nivell de vida de les persones no “augmenta al mateix ritme” que el preu del gas i la llum. “El preu de l’electricitat i del gas no ha parat d’augmentar durant els últims 10 anys, però els salaris s’han mantingut estables, fet que suposa destinar una major part del nostre sou a pagar per l’energia”, ha explicat García.

L’informe s’ha centrat a analitzar com funciona el mercat energètic, què condiciona els preus de l’energia, quines mesures de protecció existeixen i quin efecte tenen els preus en el benestar de les persones i es pot descarregar en la seva pàgina web. 

Segons les entitats socials, a Catalunya més de 645.000 persones tenen dificultats per pagar els subministraments d’energia. García s’ha preguntat com pot ser que s’estigui aplicant un 21% d’IVA a un bé de primera necessitat i que a més es pagui un impost extra d’electricitat. “Estem pagant doblement un impost i, encara que és legal, això no és just”, ha comentat. 

“La justificació que ens donen és que es vol protegir el medi ambient i la salut de les persones, pel que vam demanar que es destini una part d’aquest impost a cobrir la pobresa energètica”, ha demanat.

L’informe constata que la despesa energètica a nivell domèstic ha augmentat a Espanya un 40% més que el nivell de vida en els últims deu anys, per la qual cosa “una família que pagava de mitjana, el 2008, 1.566 euros en concepte de despeses energètiques, el 2018 estaria pagant 2.238 euros”, ha assenyalat Alsina.

L’estudi denuncia que “el preu de l’electricitat no ha parat d’augmentar durant els últims 10 anys. Aquest increment representa que el 2016 es pagava un 66,7% més per l’energia que el 2006, mentre que l’IPC només ha augmentat un 14,7% en el mateix període”. 

L’informe també analitza la situació del bo social, una protecció social oferta pel Govern per als consumidors en situació de vulnerabilitat, i ha denunciat que “el ministeri ha fixat la seva efectivitat en el 45%, pel que està reconeixent des d’un principi que alguna cosa falla”.

“Actualment tenen accés a aquest bo famílies que igual no ho necessiten, mentre que col·lectius més vulnerables, com les famílies monoparentals, no s’inclouen explícitament, pel que creiem que s’haurien d’establir criteris perquè el bo social es destini a aquells que realment ho necessiten”, ha afegit García.

Les entitats demanen que es dissenyin tarifes socials per a diferents fonts d’energia, no només per a l’electricitat, es replantegin els criteris per beneficiar-se del bo social i se simplifiqui la seva tramitació.

L’informe també reclama una major “transparència i protecció dels consumidors” perquè considera que els preus de l’energia són “opacs” i també “hi ha mesures estructurals que contribueixen a disminuir el preu de l’energia, com l’impuls d’un sistema energètic no dependent de combustibles fòssils que s’hagin d’importar o crear criteris més equilibrats de fixació de preus al mercat majorista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.