Economia

El govern nega que el procés danyi la inversió estrangera

Aregio assegura que l’evolució depèn de decisions preses a llarg termini

El ministeri diu que el 2017 va caure un 40%

La inversió estrangera sovint fluctua de manera brusca, ja que aquest tipus de decisions empresarials no es prenen de forma immediata, sinó després d’un temps de maduració i negociacions. Amb aquesta idea, el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, va defensar ahir la desvinculació del procés sobiranista de la caiguda en la inversió estrangera a Catalunya que el Ministeri d’Economia situa en un 39,8% durant l’any passat. Segons Aregio, cal tenir una “mirada més llarga” i observar l’evolució d’aquestes inversions amb una perspectiva mínima de cinc anys per tenir una percepció fidel de l’indicador. D’aquesta manera, la tendència seria positiva, ja que, segons el secretari d’Empresa i Competitivitat, la mitjana anual de la inversió forana entre el 2013 i el 2017 va ser de 4.062 milions, dada un 34% superior als 3.035 milions de mitjana registrats entre el 2008 i el 2012.

Territori favorit

Sobre el fet que el volum de les inversions va recular un 62% al llarg de la segona meitat de l’any després d’haver pujat un 27% durant els primers sis mesos de l’exercici, Aregio va recordar que “és fàcil associar-ho al procés”, però des que aquesta situació política es va engegar les dades han anat progressant a l’alça.

El secretari d’Empresa va apel·lar al prestigi internacional del país, ja que, segons els rànquings més consultats, Catalunya continua sent aquest any el territori més atractiu per invertir al sud d’Europa. Així ho expressa, va indicar, la revista FT Magazine del grup Financial Times, que, a banda de situar el Principat com a líder de la classificació per segon cop consecutiu, al davant de ciutats i regions també atractives per als inversors, com ara Madrid, la Llombardia, Istanbul i Lisboa, també elogia l’estratègia catalana d’atracció d’inversió estrangera.

Les dades del ministeri indiquen concretament que l’any passat a Catalunya va arribar inversió estrangera productiva per valor de 3.093 milions d’euros, xifra que implica l’esmentada caiguda del 39,8%, després de dos anys de màxims.

No obstant això, aquest volum, que representa un 13% del total estatal, queda una mica per sobre del del 2014, any en què es van rebre 3.052,1 milions. Durant la primera meitat del 2017, les inversions van superar en un 27% les del mateix període de l’exercici previ, però durant el segon trimestre hi va haver un descens del 62%. La baixada més intensa va tenir lloc entre el juliol i el setembre (un 75%), mentre que en el quart trimestre es van rebre 909,9 milions, la xifra més baixa en aquest període des del 2009. Entre els territoris de l’Estat, segons el ministeri, Madrid va resultar líder, amb 14.521 milions d’euros rebuts, un 61,1% del total i un augment del 24,7%.

LA FRASE

És fàcil associar la caiguda del 2017 al procés, però des que aquest va començar la inversió ha pujat
Joan Aregio
secretari d’empresa i competitivitat de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.