Economia

Mercabarna tindrà un mercat ecològic el 2019

Hi invertirà 5,5 milions d’euros i encabirà una vintena de parades, que es podran ampliar fins a 70 en fases posteriors

El mercat central de Barcelona va tancar el 2017 amb 34,36 milions en vendes

Mercabarna tindrà a finals del 2019 un mercat dedicat exclusivament al producte fresc ecològic en el qual invertirà 5,5 milions d’euros i sobre el qual ja ha adjudicat el projecte executiu. Segons va assenyalar ahir el president de Mercabarna, Agustí Colom, el nou espai –que ocuparà 5.000 m² i una part dels terrenys on hi havia l’establiment de Makro– contindrà una vintena de parades de majoristes i una zona destinada a productors locals de productes frescos i de proximitat. Amb tot, la capacitat de la instal·lació serà de fins a 70 parades i 3,5 vegades les dimensions inicials, i no es descarta una segona fase si hi ha més demanda d’espai per part d’empreses i operadors. En aquesta segona fase, també es podria obrir l’espai a operadors de producte sec o envasat. Mercabarna ja havia anunciat la intenció d’obrir un mercat ecològic, el primer d’aquestes característiques a l’Estat espanyol, però uns problemes tècnics amb una línia elèctrica d’alta tensió que afectava els terrenys han endarrerit el projecte un any. Segons els plans de Mercabarna, les obres d’aquest nou mercat començaran a la tardor i s’acabaran a finals del 2019, quan ja s’espera que estigui operatiu.

Inversió de 16,7 milions

De fet, Mercabarna té previst invertir fins a 16,7 milions d’euros durant l’exercici del 2018, segons va detallar ahir Agustí Colom en una roda de premsa que va oferir acompanyat pel director general del mercat central, Josep Tejedo. Tejedo va explicar que a finals del 2019 Mercabarna esgotarà pràcticament tots els terrenys disponibles i que la demanda de creixement d’operadors que s’hi volen instal·lar és de fins a 100.000 m². En aquest sentit, Colom va explicar que, quan s’esgoti l’espai i no es pugui donar resposta a la demanda, el mercat negociarà amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) la compra, lloguer o cessió d’un espai de 22 hectàrees que té en propietat, “l’única zona on l’ampliació de Mercabarna és possible”, ja que l’enclavament està limitat pel riu i les instal·lacions de Nissan. El CZFB és el propietari de les parcel·les i el consell d’administració de Mercabarna no ha iniciat encara cap tipus de negociació perquè espera primer esgotar els espais existents. “Mercabarna ocupa 90 hectàrees més el mercat de la flor, de manera que 22 hectàrees no es necessiten ni s’omplen d’un dia per l’altre”, explicava Josep Tejedo.

Altres projectes

A banda de la construcció del mercat ecològic, els beneficis assolits per Mercabarna es destinaran a l’increment de les mesures per lluitar contra el malbaratament alimentari, amb la modernització del punt verd (en què s’invertiran 2,2 milions d’euros) i la construcció del centre d’aprofitament d’aliments, amb una inversió de 850.000 euros. Les activitats de formació rebran una dotació econòmica de 260.000 euros.

Mercabarna ha tancat l’exercici del 2017 amb bons resultats i vendes rècord i els màxims directius de l’empresa ho justificaven per la lleugera recuperació del comerç interior arran de la millora de la conjuntura econòmica; l’augment del consum d’aliments frescos pel canvi d’hàbits dels consumidors; l’increment de la demanda procedent de l’hostaleria, restauració i col·lectivitats per l’increment de l’activitat turística a Catalunya, i l’increment de les exportacions. Justament pel que fa a les vendes a l’exterior, cal destacar que més del 30% de les vendes del sector de fruites i hortalisses corresponen a exportacions; juntament amb el 15% del mercat del peix i del marisc i el 22% dels productes carnis.

Mercabarna destaca que cada vegada hi ha més compradors estrangers que es proveeixen al mercat central de Mercabarna per després proveir la resta d’Europa, sobretot pel que fa a fruites i hortalisses.

Creix el volum de negoci dels operadors, però també Barcelona avança cap a una millor alimentació
Agustí Colom
President de Mercabarna
Al mercat ecològic no només volem atraure empreses, sinó també productors de proximitat
Agustí Colom
PRESIDENT DE mERCABARNA
Fins a finals del 2019 tindrem espai suficient a Mercabarna per donar resposta a la demanda
Josep Tejedo
Director General de Mercabarna

Rècord en vendes i ingressos de 34,36 milions d’euros

Mercabarna ha tancat l’exercici del 2017 amb un rècord històric en vendes després de comercialitzar 2,17 milions de tones d’aliments i gairebé 8,99 milions d’unitats de flors, plantes i complements, segons les dades presentades ahir. L’empresa va aconseguir una xifra d’ingressos de 34,36 milions d’euros, cosa que representa una millora interanual del 4,34%. Els beneficis bruts, abans d’impostos, van ser de 6,97 milions d’euros, un 11% més que el 2016. La partida que més ha fet créixer aquest benefici ha estat la dels “traspassos intersocietaris”, sobretot a la zona d’activitats complementàries (ZAC), on s’han instal·lat nous negocis i una desena de companyies han ampliat les instal·lacions.

També hi influeixen alguns ingressos “atípics” procedents de consultories i el cobrament de la indemnització de l’assegurança per l’incendi del mercat de la flor. Pel que fa a les despeses, van pujar fins als 27,51 milions d’euros.

La comercialització de les empreses situades a la ZAC segueix una tendència creixent, segons Mercabarna.Les vendes del sector hortofructícola van augmentar un 6%, fins a les 1,87 milions de tones; també en el sector del peix i marisc van augmentar les vendes, un 9%, fins a les 244.418 tones, i el sector carni va vendre 57.881 tones, un 2%. Pel que fa al volum comercial de Mercabarna-flor, es va mantenir estable respecte al 2016, amb més de 8,99 milions d’unitats de flors i plantes, i s’hi percep una recuperació després de deu anys de pèrdues de vendes continuades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.