Economia

Unes 2.000 persones es manifesten a Barcelona per defensar les pensions 

Unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, s’han manifestat aquest dissabte pel centre de la capital catalana en defensa del sistema públic de pensions i en protesta contra les polítiques en aquesta matèria del govern de Mariano Rajoy.

En un dia plujós, els manifestants, convocats pels sindicats CCOO i UGT, s’han concentrat a les 11 hores en la plaça Urquinaona de Barcelona per iniciar una marxa amb la qual han reivindicat pensions dignes per als pensionistes amb el lema En defensa del sistema de pensions.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha declarat que els ciutadans tornaven a manifestar-se avui perquè “sembla que Mariano Rajoy no ha escoltat bé el crit massiu que els pensionistes d’aquest país estan fent contínuament als carrers”. 

El secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, ha insistit de la seva banda que “seguirem sortint al carrer les vegades que calgui” per assegurar la continuïtat del sistema de pensions i ha afegit que no acceptaran “préstecs des dels pressupostos a la caixa de la Seguretat Social” per augmentar les pensions la “ridícula” xifra del 0,25%.

Amb un lleuger retard, la capçalera de la manifestació ha arrencat de la plaça Urquinaona per continuar per la Via Laietana, acompanyada de música ambiental i els crits dels manifestants, com “per unes pensions dignes” o “no estem bojos, sabem el que volem”.

Els manifestants han centrat la majoria dels seus crits contra el govern de Mariano Rajoy i les polítiques del seu partit al crit de “Mariano, deixa de ficar la mà” o “Rajoy, dimiteix, el poble no t’admet”.

“Vull una vellesa digna, he treballat per a ella i és un dret”, ha dit a Efe un dels manifestants, Vicente Muñoz Campos, un jubilat que ha lamentat que no hi hagués més joves en la concentració: “estem aquí també pels joves, defensant els interessos del seu futur”.

Els pocs estudiants que han atès a la convocatòria sindical també han dit sentir-se decebuts per l’escassa assistència de joves en la marxa.

“Això ens afecta a tots, és el nostre futur” ha declarat Montserrat Mompió, estudiant de 24 anys, que ha advertit que, davant del consell d’alguns dirigents populars d’estalviar per al futur, “és el govern el que ha de garantir el sistema de pensions”.

“És impossible estalviar amb els sous actuals”, s’ha lamentat el també estudiant Xavier Vallecillos, qui rebutja fer-se un pla de pensions privat: “no m’ho plantejo, i a més seria abandonar per al que és un dret”.

Tampoc han faltat les crítiques als mateixos sindicats que han organitzat la convocatòria, UGT i CCOO, i així un dels manifestants, José Luis López, ha censurat que s’hagin “apropiat d’aquesta protesta, quan han estat aquests sindicats els negociadors que ens han portat a aquesta situació”.

La manifestació ha finalitzat front l’estàtua de Colom de Barcelona, on un representant sindical ha llegit el manifest final, que subratlla que les pensions són un dret “reconegut en la Constitució Espanyola”. El manifest reivindica també un pacte d’Estat, subscrit per tots els partits, que garanteixi les pensions públiques.

De la seva banda, Javier Pacheco i Camil Ros han criticat la política de govern espanyol sobre les pensions i han assegurat que els pensionistes “no volen caritat, volen drets” i que “una democràcia sense unes pensions dignes no és democràcia”.

400 persones a Tarragona

Unes 400 persones han participat aquest dissabte a Tarragona en la marxa en defensa del sistema públic de pensions i per reclamar una revaloració d’acord amb el cost de la vida. La protesta, convocada pels sindicats UGT i CCOO, ha anat des de la plaça de la Font fins a la Rambla Nova, on s’ha fet la lectura del manifest davant l’Institut de Seguretat Social de Tarragona.

Al text es fa constar el rebuig a l’increment del 0,25%, el reclam al govern espanyol perquè no apliqui el factor de sostenibilitat i que “faci política” mitjançant el pacte de Toledo per trobar un sistema de pensions públic que sigui viable i sostenible.

A la marxa hi han participat, principalment, sindicalistes i jubilats, tot i que també hi ha hagut manifestants més joves, un dels quals lluïa un cartell on s’hi llegia ‘els joves estem amb les nostres àvies’.

Un centenar de jubilats i sindicalistes de Lleida

Jubilats i sindicalistes de Lleida també han fet sentir la seva veu aquest dissabte amb una concentració davant la subdelegació del govern espanyol, a la plaça de la Pau. S’hi han aplegat un centenar de persones convocades per UGT i CCOO per reclamar la revaloració de les pensions d’acord amb el cost de la vida, així com un sistema públic “que garanteixi pensions dignes en el present i en el futur”.

Exigeixen l’augment de les pensions més enllà del 0,25% i la recuperació del poder adquisitiu perdut els darrers anys. Molts dels concentrats han apostat per convocar una vaga general contra les polítiques de l’executiu PP perquè consideren que suposen “retrocés de drets de la ciutadania”.

Una setantena de persones es concentren a Girona

Per la seva part, una setantena de persones s’han concentrat a la Plaça Independència de Girona per reclamar “pensions dignes”. Tot plegat, en un acte curt, i marcat per la pluja que ha obligat a suspendre la manifestació prevista.

La marxa havia de recórrer els principals carrers de la ciutat i acabar just davant de l’Ajuntament, a la Plaça del Vi. Els organitzadors, però, han decidit fer una concentració en la que s’ha llegit un manifest, on s’ha denunciat la situació en la que viuen “molts jubilats i pensionistes” gironins.

“A la demarcació el 70% de les prestacions que reben estan per sota del sou mínim. Això és una misèria”, ha recordat el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte. El seu homòleg de la UGT, Xavier Casas, ha xifrat en 23 milions d’euros els diners que “falten a les butxaques” dels pensionistes de les comarques gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.