Economia

L’FMI alerta d’una guerra comercial però millora les previsions a la UE i els EUA

L’organisme tem que les disputes facin “descarrilar el creixement global de manera prematura”

Els estímuls de Trump fan pujar les perspectives del país

El Fons Monetari Internacional (FMI) va alertar ahir que les disputes comercials “amenacen d’erosionar la confiança i fer descarrilar el creixement global de manera prematura”, en un moment de “positiva i generalitzada” expansió econòmica, amb un 3,9% global estimat per al 2018 i el 2019.

“L’economia mundial continua mostrant un impuls generalitzat. Davant d’aquest context positiu, les perspectives d’un conflicte comercial també generalitzat suposa un panorama inquietant”, va afirmar ahir l’economista en cap de l’FMI, Maurici Obstfeld, en presentar l’informe Perspectives econòmiques globals.

L’organisme dirigit per Christine Lagarde no amaga la seva por arran de les possibles conseqüències que les tensions comercials entre els EUA i la Xina afectin el bon moment global. “Que les economies avançades estiguin flirtejant amb la guerra comercial en un moment d’expansió econòmica generalitzada pot semblar paradoxal”, va advertir Obstfeld. Això contrasta amb les favorables projeccions econòmiques mundials en els dos pròxims anys, que estan basades en “el continuat comportament positiu de la zona euro, el Japó, la Xina i els Estats Units”. “El creixement global tindrà el suport de la favorable confiança dels mercats, les condicions financeres acomodatícies, i les repercussions nacionals i internacionals de la política fiscal expansiva dels EUA”, remarca el document. El Fons va revisar a l’alça les previsions per als EUA del 2,7% al 2,9% per al 2018 i, les del 2019, del 2,5% al 2,7%, “impulsades per l’estímul fiscal temporal” després de l’aprovació de les retallades d’impostos dissenyades pel president Donald Trump.

L’Índia, al capdavant

Per la seva banda, la Xina es preveu que creixi un 6,6% aquest any i un 6,4% el que ve, i l’Índia continuarà liderant el creixement global amb un 7,4% aquest any i un 7,8% el 2019. A part, la zona euro s’espera que creixi un 2,4% aquest any i un 2% el 2019, ja que millora les perspectives per a les quatre grans economies de l’euro per al 2018: l’Estat espanyol (2,8%), Alemanya (2,5%), França (2,1%) i Itàlia (1,5%).

La UE apel·la a l’OMC, com la Xina

La UE, com ja va fer la Xina, ha acudit a l’Organització Mundial del Comerç pels aranzels imposats pels EUA a les importacions de productes d’acer i alumini, tot i que el bloc comunitari està eximit fins a almenys l’1 de maig de la mesura. La UE entén que, malgrat que els aranzels es basen en l’argument de la seguretat nacional, en realitat es tracta de mesures de salvaguarda i que Washington no ha comunicat a l’OMC la decisió d’adoptar-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.