Economia

El Sabadell no veu raons “per patir” per l’economia

Guardiola defensa l’estructura financera i el model obert de Catalunya

No descarta desfer-se de Solvia quan l’operació “creï valor”

Compensarà els clients afectats per la integració de TSB

El Banc Sabadell va descartar ahir que hi hagi cap problema en el mercat financer català relacionat amb la situació política. Durant la presentació a Barcelona dels resultats del primer trimestre, Jaume Guardiola, conseller delegat de l’entitat, va desmentir aquesta insinuació assegurant que si algun grup no ha obtingut el finançament que desitjava, “deu ser perquè potser l’operació no mereixia millor rebuda”. Segons el conseller delegat, l’economia catalana “ho fa bé” i ha aconseguit tancar el 2017 a un ritme fins i tot superior que l’espanyola. “Tots els indicadors fan pensar que continuarà així”, va assegurar, i va explicar que es tracta d’una economia molt oberta, amb molta activitat en exportació i importació i amb quotes de mercat altes. “No veiem raons per patir”, va concloure Guardiola, que va liquidar qualsevol altre consideració política lamentant les dilacions per aprovar els pressupostos de l’Estat.

Quant a les xifres trimestrals, l’entitat va fer un benefici net de gairebé 260 milions d’euros, 32,8% més que en el mateix tram de l’exercici passat. La bona marxa del marge d’interessos i de les comissions i el bon ritme del crèdit, especialment al segment de pimes, junt amb la sensible reducció de les provisions, han impulsat el resultat, tot i els costos de la integració de la filial britànica TSB a la plataforma del banc.

Precisament aquesta integració, efectuada aquesta setmana, ha ennuvolat una mica el trimestre perquè va comportar alguns problemes d’accés als comptes a les plataformes en línia (web i mòbil). Guardiola va remarcar que “en cap moment hi va haver perill per a la integritat de dades” i que, en cas que hi hagi hagut perjudicis, el banc rescabalarà els afectats.

En relació amb possibles operacions importants, l’alt executiu del Sabadell va deixar la porta oberta a una possible desinversió de Solvia. L’entitat es desfarà de la seva filial immobiliària quan el mercat ho aconselli i l’operació “creï valor”, perquè no considera prioritària aquesta àrea.

Entre els projectes de futur, el Sabadell ja ha posat en marxa un nou model d’oficines, de moment en format pilot a Alacant, que consisteix en dues versions de sucursal: una que realitza bàsicament operativa de caixa i una altra totalment automatitzada en què operen agents comercials. Alhora, el grup vol continuar incidint en el segment empresarial i en el negoci assegurador, perquè aporta rendibilitat i, segons Guardiola, “no té pèrdues”.

Finalment, el directiu del Sabadell va reflexionar sobre l’evolució del crèdit a l’Estat i hi va detectar “una mica més d’agressivitat”, sense arribar, però, a la “guerra entre entitats” per oferir hipoteques barates, que va ser un dels desencadenants de la crisi. La perspectiva, en tot cas, per al mandatari del Sabadell, és que el BCE comenci a endurir una mica la política monetària, en un procés lent i gens traumàtic.

LA FRASE

En un país sense majories absolutes, hauria de ser més fàcil arribar a acords pels pressupostos
Jaume Guardiola
conseller delegat del sabadell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.