Economia

La inversió en la indústria va créixer un 12%

La previsió per al 2018 és encara millor i arriba al 13,4% gràcies sobretot a les pimes

El 2016 va créixer un 2%

Bones perspectives per al sector industrial. La inversió per al pròxim any creixerà més del previst inicialment, segons una enquesta de l’Observatori del Treball i el Model Productiu, que depèn del govern de la Generalitat. Els empresaris preguntats estimen que durant l’exercici del 2018 invertiran un 13,4% més que l’any abans, gràcies sobretot a l’impuls de les pimes, la inversió de les quals augmentarà un 15%. En canvi, les empreses de més de 250 treballadors també tenen inversions en marxa però l’increment queda en el 10%. Amb tot, la xifra supera les previsions inicials. A la tardor, preguntats sobre el mateix aspecte, els empresaris indicaven que la inversió creixeria només un 5,8%.

Pel que fa als resultats del 2017, l’intens increment interanual de la inversió en les pimes (21,7%) contrasta amb la lleugera davallada de les grans empreses (-0,1%) i, per sectors, creix en tot tipus d’àrees, de manera més accentuada en els béns d’equipament (creixement de la inversió del 45,9%), els béns intermedis (18,6%) i els productes alimentaris, begudes i tabac (17%). En canvi, les previsions per al 2018 afavoreixen més l’energia i l’aigua (47% d’inversió, quan el 2017 el creixement va ser només de l’1,6%), béns d’equipament (30,4%) i béns de consum durador (19,6%).

Quant als factors que afavoreixen o limiten la inversió industrial l’any 2018, s’observen diferències importants entre els dos tipus d’empreses. En les pimes, tots els factors considerats són favorables, especialment els factors tècnics i l’evolució de la demanda. En les grans empreses, en canvi, només els factors tècnics afavoreixen la inversió i, entre els limitadors, els que hi incideixen més negativament són els altres factors, entre els quals s’inclou la política econòmica o la normativa fiscal. L’enquesta s’envia dos cops l’any (primavera i tardor) a les 2.000 empreses industrials de la mostra i demana dades quantitatives sobre la inversió realitzada i prevista.

LA XIFRA

22,9
per cent
va arribar a caure la inversió industrial en l’exercici del 2009, en plena crisi econòmica.

Creix un 20% el trànsit de contenidors al port

Al port de Barcelona, termòmetre de l’activitat econòmica, els números també no fan res més que créixer. El trànsit de contenidors ha crescut prop del 20% en els primers quatre mesos de l’any fins als 21,9 milions de tones i prop d’un milió d’unitats (TEU).

El tràfic de contenidors d’exportació ha augmentat un 6,5%, mentre que el d’importació ho ha fet un 5%, segons va informar el Port, que destaca l’increment dels intercanvis comercials amb països com ara Algèria (+55%), Vietnam (+29%), el Brasil (+19%), l’Índia (+13%) o els Estats Units (+10%).

També el moviment de vehicles ha crescut un 6% fins als 295.269 automòbils.

Per la seva banda, la càrrega rodada (mercaderies que són embarcades en camió, plataforma o remolc) ha sumat 131.955 unitats de transport intermodal (UTI), fet que suposa un avanç del 7%.

En relació amb el moviment de passatgers, Barcelona ha rebut fins a l’abril 918.104 passatgers, un 20% més, tant usuaris de ferris com creueristes. En concret, el nombre de passatgers de creuers ha crescut un 30%, i ha arribat a 610.878 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.