Economia

El govern espanyol diu que no derogarà la reforma laboral via decret

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, recorda que l’executiu de Pedro Sánchez només disposa del suport de 84 diputats al Congrés

Afirma que l’objectiu és plantejar “amb temps” una “reforma consensuada”

La ministra espanyola de Treball, Magdalena Valerio, ha afirmat aquest dimecres que el seu executiu derogarà la reforma laboral del 2012 via decret, malgrat els compromisos del PSOE en aquesta direcció.

En roda de premsa després de la reunió que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mantingut amb els agents socials, Valerio ha recordat que l’ús del reial decret està previs per a casos de necessitat “urgent”, i el govern de Sánchez no vol caure en l’ús reiterat d’aquesta figura que va fer l’executiu de Mariano Rajoy. Segons ella, cal un canvi de metodologia perquè la ciutadania està “farta de confrontació”. És per això que ha defensat que cal “intentar arribar a acords en qüestions fonamentals” perquè “amb les coses de menjar no s’hi juga”.

A més, ha recordat que Sánchez no disposa d’una majoria sòlida al Congrés per aprovar aquests reials decrets –només disposa del suport de 84 diputats– i, per tant, té la necessitat d’actuar amb “pragmatisme”. “Hem de ser conscient que en aquests moments l’aritmètica parlamentària és la que és”, ha constatat Valerio. “Hem de posar els peus a terra, som realistes, i governar amb reials decrets lleis no és una bona via”, ha insistit.

En aquest sentit ha afirmat que el seu objectiu és plantejar “amb temps” una reforma “consensuada” i no “unilateral” per veure “a quins punts” hi ha entesa en matèries com el conveni col·lectiu, la ultra activitat i mesures de lluita contra la temporalitat. ”Crec que podríem arribar a una sèrie de temes amb consens i diàleg social”.

De la seva banda, el secretari general de CCOO ha advertit que la derogació ”no ha de ser un retorn al 2009” sinó un model de relacions laborals “molt més inclusiu i democràtic” i ha de tenir en compte “l’impacte de gènere” i la gent jove”. “Cal obrir un espai tripartit de diàleg en profunditat sobre les mesures per a la igualtat”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.