Economia

Els carburants i l’electricitat impulsen els preus al maig

L’IPC se situa a Catalunya en un 2,3%, després de pujar 9 dècimes en un mes

Els paquets turístics i bona part dels productes frescos també s’encareixen

La inflació de l’Estat queda en un 2,1%

L’índex de preus de consum va confirmar ahir els auguris dels experts, que ja fa mesos que assenyalen la fi d’un dels anomenats “vents de cua” que havien empès l’economia en la recuperació de la crisi: el preu del petroli. L’encariment dels carburants, vinculat en bona part al cost rampant del barril de cru, i en general els preus de l’energia van determinar que la inflació pugés un 2,3% al maig respecte al mateix mes de l’any passat. Segons dades oficials difoses ahir per l’institut estadístic espanyol, l’INE, es tracta del salt més alt en l’IPC d’ençà de l’abril del 2017, en què la inflació es va situar en un 2,8%. La taxa també és inèdita en molts mesos, ja que des del setembre passat no se superava el 2%. De fet, fa tan sols un mes la taxa de l’IPC català era d’un 1,2%.

Concretament, els carburants es van pagar el mes passat un 9,4% més alts a Catalunya. I dins del capítol energètic, també hi va haver pujades en els preus de l’habitatge, pels majors costos de l’electricitat. Finalment, també es van encarir les rúbriques relacionades amb un tercer factor, que també implica bona part de l’economia catalana, el turisme, reflectit per exemple en els serveis d’allotjament, que també van incrementar el preu, un 6,3% entre abril i maig.

Per tot plegat, el Principat lidera, junt amb Castella-la Manxa, el rànquing de territoris més inflacionistes de l’Estat, on la taxa anual de l’IPC es va situar en un 2,1%, producte d’una pujada mensual equivalent a la de Catalunya, nou dècimes.

A banda dels esmentats increments dels combustibles i la seva repercussió en els transports, en termes mensuals, les pujades més significatives es van registrar en els apartats de vestit i calçat, que van costar un 3,2% més. El cabàs del mercat també va notar l’arribada de l’estiu, amb pujades per a la fruita fresca (5,9%) que van quedar en un 1,4% en el cas de les aigües i els refrescos no alcohòlics. En canvi, la llet, que va baixar preu en un 1,7% i els lactis en general, un 1,5% més barats, van destacar entre les baixades dins del capítol de l’alimentació.

Per demarcacions, els preus van pujar més a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida que a la de Barcelona. En les tres primeres l’IPC anual es va situar al maig en un 2,4%, una dècima per sobre de la mitjana catalana. A Barcelona l’increment va ser del 2,2%, una dècima per sota del conjunt de Catalunya. En comparació amb l’abril, Lleida va ser on més van pujar els preus, ja que la taxa intermensual va ser d’1,2 punts, mentre que a les altres tres demarcacions aquest índex va ser de 9 dècimes. A Girona i a Barcelona els preus no pujaven tant des del setembre del 2017, quan ho van fer un 2,4% i un 2,2%, respectivament.

LA XIFRA

2,4
per cent
va ser la taxa a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, per sobre de la mitjana catalana.

Un problema, dues conclusions

Sindicats i patronals van tornar a divergir ahir davant la perspectiva d’una inflació disparada. CCOO reclamava en una nota un gir “immediat” de la política energètica, veient que el preu del petroli s’està incrementant de manera exponencial els últims mesos i que això està repercutint en un augment de l’índex de preus. El sindicat recorda que això retalla la capacitat de compra i la renda disponible dels ciutadans, i comporta una pèrdua de competitivitat. Per això, reclama una transició “ràpida i efectiva” cap a un model basat en energies renovables de producció autòctona i sostenible. A l’altra banda de la taula social, Pimec també valora negativament el repunt. Però, davant l’anunci del govern espanyol de tornar a indexar prestacions a l’IPC, la patronal demana que es prengui com a base la inflació subjacent, que descompta carburants i productes frescos sotmesos a l’estacionalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.