Política

El BCE posarà fi al seu pla d’estímuls al desembre

Reduirà progressivament les compres mensuals de deute fins a abandonar el programa, al final de l’any

Mantindrà els tipus d’interès, en mínims històrics, almenys fins a l’estiu del 2019

El Banc Central Europeu (BCE) posarà fi, el desembre vinent, al seu programa de compra massiva d’actius, una peça clau del pla d’estímuls engegat el 2015 per l’entitat per ajudar les economies de la zona euro durant la darrera crisi financera. El BCE reduirà a la meitat –dels 30.000 milions actuals d’euros a 15.000 milions– les seves compres mensuals de deute públic i privat a partir de l’octubre i fins que s’acabi l’any.

La decisió dependrà, però, del fet que es confirmin les previsions d’inflació amb què treballa el BCE, que vol que sigui pròxima a 2%. L’anunci va fer recuperar les borses, que durant el matí havien baixat, mentre l’euro es depreciava respecte al dòlar.

Pel que fa al tipus d’interès sobre les principals operacions de refinançament, els tipus d’interès de facilitat de crèdit i de dipòsit es mantindran sense canvis en el 0,00%, el 0,25% i el -0,40%, respectivament. El consell de govern de l’entitat espera que els tipus d’interès del BCE continuïn en els mínims històrics actuals almenys durant l’estiu de 2019 i, en qualsevol cas, “sempre que sigui necessari” per assegurar que l’evolució de la inflació es mantingui alineada amb les expectatives actuals d’un camí d’“ajust sostingut”.

En la conferència de premsa per explicar les seves decisions, el president del BCE, Mario Draghi, va destacar que, tot i que es posi punt final a les compres de deute mensuals, l’instrument continua essent vàlid i es podria tornar a utilitzar en el futur si les circumstàncies ho requerissin. L’italià va assegurar que la decisió d’aturar les compres al final de l’any es va prendre per “unanimitat”.

D’una altra banda, l’organisme monetari no ha debatut sobre quines polítiques de reinversió prendre amb els bons adquirits. Draghi va negar també que el consell de govern hagués discutit durant la seva reunió –la primera amb la presència de l’exministre espanyol Luis de Guindos– sobre la data per començar a augmentar els tipus d’interès i va admetre que el BCE ha près les seves decisions davant la “creixent incertesa” internacional, amb les tensions comercials entre els EUA, Europa i la Xina.

En el seu comunicat final, el BCE condiciona la reducció de les compres de deute i la finalització del programa al compliment de les previsions de la inflació a mitjà termini. En aquest sentit, l’entitat preveu que la inflació se situï a l’1,7% aquest any –més del previst a causa de l’encariment del petroli i la pujada dels salaris– i que s’acosti al nivell del 2%, l’objectiu del banc. Pel que fa al creixement, el BCE rebaixa la previsió d’enguany a la zona euro –del 2,4% al 2,1%–, però manté els pronòstics de l’1,9% i l’1,7% per al 2019 i el 2020.

LA XIFRA

2,5
bilions d’euros
ha gastat el BCE des del 2015, mitjançant el seu programa de compra d’actius.

“No dramatitzem el canvi a Itàlia”

Redacció

Interpel·lat sobre la situació política al seu país, Mario Draghi va rebaixar ahir els temors que suscita l’arribada a Roma d’un govern euroescèptic i contrari a les polítiques d’austeritat. “No hauríem de dramatitzar massa els canvis de política”, va dir, sobre cada elecció en cadascun dels 19 estats de la zona euro. També va treure importància a les turbulències que van patir els mercats de deute arran de l’anunci de coalició entre la ultradretana Lliga i l’antisistema Moviment 5 Estrelles. Aquestes tensions, va dir, són “episodis locals” sense risc “significatiu” de contagi. “El que és important és que els punts de vista es discuteixin en el marc dels tractats [europeus] existents”, hi va afegir.

Davant dels vaticinis d’alguns economistes alemanys sobre una sortida d’Itàlia de la moneda única, Draghi va replicar que l’euro és una realitat “irreversible” perquè “és fort i té el suport de la gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.