Economia

La Comissió Europea rebaixa una dècima la previsió de creixement de l’economia espanyola, fins al 2,8%

També calcula que la inflació assoleixi el seu màxim al tercer trimestre i la mitjana anual quedi fixada en un 1,8%

La Comissió Europea ha rebaixat una dècima el creixement de l’economia espanyola per al 2018, fins al 2,8%, d’acord amb les previsions d’estiu publicades aquest dijous, i manté en el 2,4% la xifra per al 2019. Brussel·les apunta a un lleuger retrocés en el primer trimestre en les exportacions i en la inversió no relacionada amb la construcció, tot i que es va veure compensat per un fort consum i la construcció residencial. Aquests dos components està previst que es mantinguin com els més dinàmics, segons les previsions europees, i també senyala que l’augment del preu del petroli pot tenir un impacte negatiu en la demanda interna. La previsió europea és encara un dècima superior a la feta fa uns mesos per l’aleshores ministre d’Economia, Roman Escolano, que la va situar en el 2,7%. Pel que fa la inflació, pronostica que assoleixi el seu màxim al tercer trimestre –al maig de va ser del 2,1%- per l’augment del preu del petroli i quedi fixada en una mitjana anual de l’1,8%.

L’informe de la CE també ressalta que l’economia espanyola té un entorn “menys favorable” que farà que les exportacions contribueixin menys al creixement de les exportacions. Paral·lelament, afegeix la CE, Espanya es veuria beneficiada per les mesures expansives –com l’augment de les pensions- en els pressupostos de l’Estat per aquest any, que contribuiran al creixement gràcies a un major consum privat i per un augment dels salaris “més alt de l’esperat” i un major dinamisme en la creació de llocs de treball.

Pel que fa a la zona euro, després de cinc trimestres de creixement, la Comissió Europea rebaixa en dues dècimes les previsions respecte les projeccions de la primavera, com a conseqüència de la guerra comercial, entre d’altres. Tot i així, espera que en la segona meitat de l’any el deute de les llars es redueixi i la confiança dels consumidors es mantingui alta.

El vicepresident responsable d’Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals, Valdis Dombrovskis, ha destacat que l’economia europea es manté “sòlida” amb unes previsions de creixement del 2,1% a la zona euro, però alerta que les tensions comercials amb els Estats Units poden “refredar” la confiança i perjudicar l’expansió de l’economia.

Per la seva banda, el comissari europeu d’Afers Exteriors, Perre Moscovici, ha atribuït el descens de les dues dècimes en les previsions de creixement per “l’impacte en la confiança de les tensions comercials i la incertesa”, a més de l’augment del preu del petroli. Així mateix, ha pronosticat un descens de l’escalada de les mesures proteccionistes nord-americanes. “La guerra comercial no produeix guanyadors, només baixes”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.