Economia

Les vendes de les pimes van millorar un 6% l’any 2016

Segons l’‘Anuari de la Pime Catalana’, elaborat per Pimec, la rendibilitat financera va créixer un 10% i el pes dels recursos propis va ser del 52%

Se’n van crear més de 16.000 durant l’exercici

La facturació de les petites i mitjanes empreses catalanes va millorar un 6% durant l’exercici del 2016, segons recull l’Anuari de la Pime Catalana, elaborat per la patronal Pimec i que enguany arriba a la seva edició número 15. L’estudi inclou la informació que vora 75.000 empreses catalanes van presentar al registre mercantil, i el darrer exercici amb tota la documentació lliurada és el del 2016. Segons el treball, coordinat pels economistes Modest Guinjoan i Moisès Bonal, les pimes catalanes representen el 58,9% del valor afegit brut (VAB) del país, és a dir, del valor de la producció que es va fer a Catalunya, enfront el 36,5% que representen les grans empreses o el 4,6% dels serveis públics. En l’any estudiat, el VAB real de les pimes va millorar un 3,3% i també va créixer el nombre de petites i mitjanes empreses un 3,2% en relació amb un any abans, i es va situar en 513.320 companyies. Pel que fa al nombre de treballadors, la xifra també va ser millor que l’any precedent, en un 4,2%, i va arribar als 1.832.003 ocupats.

D’aquesta manera, segons la radiografia que en fa Pimec, les pimes catalanes concentren el 99,8% de les empreses del país, el 69,9% de les vendes i el 61,7% del VAB de caràcter privat. A banda de la millora de la facturació del 6%, també va créixer la rendibilitat financera abans d’impostos, que se situa en el 10%; així com la rendibilitat econòmica, en el 5,9%. Analitzant aquests indicadors territorialment, les demarcacions de Barcelona i Girona tenen millors indicadors quant a rendibilitat financera (10% i 9,8%, respectivament) que Lleida i Tarragona (8,3% i 7,6%), i a Girona creix més (1,8%) que no pas ho fa a Barcelona (1,2%) si es compara amb l’exercici anterior.

El director de l’Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, va explicar: “El 2016 va ser un bon any. Es van crear empreses i va millorar la rendibilitat i la solvència.” Les exportacions també es van mantenir en els nivells habituals i l’any 2016 el 26,3% de les pimes industrials catalanes van vendre a fora. Quant a l’estructura del passiu, va augmentar el pes dels recursos propis fins a arribar al 51,7% del capital.

El president de Pimec, Josep González, es va mostrar satisfet per la bona salut de les pimes, tot i que va destacar que hi ha “assignatures pendents” importants, com ara l’impuls a l’exportació i la transferència de talent de les universitats cap a les petites i mitjanes empreses.

LA FRASE

El 2016 va ser un bon any per a les pimes en exportacions i vendes, rendibilitat i creació d’ocupació
Modest Guinjoan
Economista i director de l’Observatori de PIMEC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.