Economia

Les rebaixes frenen una mica un IPC a l’alça per l’energia

La taxa de preus del juliol se situa en el 2,3%, amb una caiguda mensual d’una dècima

La fruita fresca s’enfila

Ni una forta campanya de rebaixes, amb descomptes insòlits tot just començar, va poder frenar més d’una dècima l’avenç dels preus al juliol, que, segons les dades proporcionades ahir per l’institut estadístic espanyol, l’INE, a Catalunya es va situar en el 2,3%.

Un abaratiment del vestit i del calçat del 13,1% només va deixar en l’índex general una caiguda d’una dècima que a penes va ser un petit cop d’aire sobre el 2,4% del juny, que ja augurava que la contenció de l’IPC gràcies a un preu moderat de l’energia i dels carburants havia arribat a la seva fi.

La dependència dels combustibles fòssils, amb els preus significativament més alts, de prop del 13% respecte al mateix mes del 2017, i un increment del cost dels productes energètics, que supera de l’11% el de fa dotze mesos, han estat condicionant les estadístiques de preus des del maig, amb una taxa catalana que es manté tossuda per sobre del 2% quan tot just acabem de travessar l’equador de l’exercici.

Aquests components de la cistella de l’IPC han pesat en l’evolució anual, i també ho han fet els preus dels productes frescos, com la fruita, els ous i les begudes alcohòliques. La fruita fresca, per exemple, es paga 10% més cara que fa un any. El peix, la llet i el sucre, en canvi, s’han abaratit, tot i que en percentatges molt inferiors.

Enguany l’increment de preus més important s’ha esdevingut en el sector de l’hostaleria (3,7%), coincidint amb la campanya d’estiu, seguit dels sectors del transport (3,4%) i de les comunicacions (3%). En canvi, el descens més significatiu, accentuat el darrer mes per les rebaixes, s’ha produït en el capítol de la roba i el calçat, amb una caiguda acumulada del 15,7%.

Disparitat territorial

Per demarcacions, l’evolució ha estat força dispar. Els preus han pujat més a Girona, Tarragona i Lleida que no pas la de Barcelona. En les tres primeres l’IPC anual es va situar al juliol en el 2,6%, tres dècimes per sobre de la mitjana catalana. A Barcelona l’increment anual va ser del 2,2%. Pel que fa a la dada intermensual, totes les demarcacions catalanes van registrar descensos en relació al mes anterior. La baixada de preus més pronunciada va tenir lloc a Lleida (-0,8%), seguida de Barcelona (-0,6%), Girona (-0,5%) i Tarragona (-0,3%).

A l’Estat, la taxa anual de l’IPC es va xifrar en el 2,2%, una dècima per sota de la catalana, després d’una reculada mensual de set dècimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.